Milieudefensie wint kort geding fijnstof

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Milieudefensie eiste dat de Nederlandse staat er per direct alles aan doet om overal in Nederland minimaal aan de grenswaarden voor vervuilende stoffen te voldoen, specifiek stikstofoxiden (NOx) en fijnstof. De staat zou sinds de invoering van die grenswaarden ruim voldoende tijd hebben gehad om maatregelen te treffen.

De rechtbank ging mee in die redenering, en oordeelde dat de regering ervoor moet zorgen dat op de kortst mogelijke termijn overal in Nederland aan de grenswaarden moet worden voldaan. De overheid moet binnen twee weken beginnen met het maken van plannen, en er moet over twee weken een overzicht zijn van waar de lucht niet aan die grenswaarden voldoet. De rechtbank verbood verder het nemen van maatregelen die ertoe kunnen leiden dat de overschrijdingen blijven bestaan.

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu liet kort na de uitspraak weten dat het demissionaire kabinet voorgenomen maatregelen tegen luchtvervuiling gaat versnellen. “Schone lucht is van levensbelang. Daarom gaan we onze inzet samen met de regio’s waar de problemen zijn, versnellen en nog concreter maken. Dit plan wordt een aanvulling op bestaande maatregelen die betrokken gemeenten en provincies al onverminderd nemen voor het aanpakken van knelpunten”, aldus Dijksma.

Lees meer op Automotive Management.

Milieudefensie wint kort geding fijnstof | Fleet&Mobility

Milieudefensie wint kort geding fijnstof

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Milieudefensie eiste dat de Nederlandse staat er per direct alles aan doet om overal in Nederland minimaal aan de grenswaarden voor vervuilende stoffen te voldoen, specifiek stikstofoxiden (NOx) en fijnstof. De staat zou sinds de invoering van die grenswaarden ruim voldoende tijd hebben gehad om maatregelen te treffen.

De rechtbank ging mee in die redenering, en oordeelde dat de regering ervoor moet zorgen dat op de kortst mogelijke termijn overal in Nederland aan de grenswaarden moet worden voldaan. De overheid moet binnen twee weken beginnen met het maken van plannen, en er moet over twee weken een overzicht zijn van waar de lucht niet aan die grenswaarden voldoet. De rechtbank verbood verder het nemen van maatregelen die ertoe kunnen leiden dat de overschrijdingen blijven bestaan.

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu liet kort na de uitspraak weten dat het demissionaire kabinet voorgenomen maatregelen tegen luchtvervuiling gaat versnellen. “Schone lucht is van levensbelang. Daarom gaan we onze inzet samen met de regio’s waar de problemen zijn, versnellen en nog concreter maken. Dit plan wordt een aanvulling op bestaande maatregelen die betrokken gemeenten en provincies al onverminderd nemen voor het aanpakken van knelpunten”, aldus Dijksma.

Lees meer op Automotive Management.