I&W stelt half miljard euro extra beschikbaar voor verkeersveiligheid

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Met het geld moeten gevaarlijke verkeerssituaties in gemeenten en provincies worden aangepakt. (Foto: Shutterstock)

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil een half miljard euro beschikbaar stellen voor verkeersveilige infrastructuur. Dat maakte zij gisteren bekend. De afgelopen jaren stagneerde de daling van het aantal verkeersslachtoffers. In 2018 was er zelfs een stijging van het aantal verkeersdoden met ruim tien procent. De meerderheid van de verkeersslachtoffers valt op gemeentelijke en provinciale wegen. Ook zou het smartphone-gebruik achter het stuur verantwoordelijk zijn voor de stijging van het aantal verkeersslachtoffers. Swov luidt zelfs de noodklok.

‘Menselijk leed en verdriet’

“De impact van een verkeersongeval is groot. Achter de kille cijfers over het toenemend aantal verkeersongelukken, schuilen verhalen van groot menselijk leed en verdriet. We doen al veel om de verkeersveiligheid te verbeteren”, aldus Van Nieuwenhuizen. Zij wijst bijvoorbeeld op het recente app-verbod op de fiets en de campagnes om mensen te wijzen op het gevaar van afleiding en alcohol in het verkeer. “We moeten een stap extra zetten. Ik wil daarom een half miljard euro beschikbaar stellen en hoop dat provincies en gemeenten meedoen. Zodat we met elkaar de trend kunnen keren.”

Strategisch Plan Verkeersveiligheid

Vorig jaar presenteerden ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) samen met provincies, gemeenten, vervoersregio’s en verschillende maatschappelijke organisaties een nieuwe visie op veilig verkeer: het Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Onderdeel van die aanpak is dat in provincies en gemeenten de gevaarlijke wegen, fietspaden en kruispunten en rotondes in kaart worden gebracht. Met het extra geld dat de minister nu beschikbaar wil stellen, kunnen deze gevaarlijke situaties daadwerkelijk worden aangepakt.

I&W stelt half miljard euro extra beschikbaar voor verkeersveiligheid | Fleet&Mobility

I&W stelt half miljard euro extra beschikbaar voor verkeersveiligheid

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Met het geld moeten gevaarlijke verkeerssituaties in gemeenten en provincies worden aangepakt. (Foto: Shutterstock)

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil een half miljard euro beschikbaar stellen voor verkeersveilige infrastructuur. Dat maakte zij gisteren bekend. De afgelopen jaren stagneerde de daling van het aantal verkeersslachtoffers. In 2018 was er zelfs een stijging van het aantal verkeersdoden met ruim tien procent. De meerderheid van de verkeersslachtoffers valt op gemeentelijke en provinciale wegen. Ook zou het smartphone-gebruik achter het stuur verantwoordelijk zijn voor de stijging van het aantal verkeersslachtoffers. Swov luidt zelfs de noodklok.

‘Menselijk leed en verdriet’

“De impact van een verkeersongeval is groot. Achter de kille cijfers over het toenemend aantal verkeersongelukken, schuilen verhalen van groot menselijk leed en verdriet. We doen al veel om de verkeersveiligheid te verbeteren”, aldus Van Nieuwenhuizen. Zij wijst bijvoorbeeld op het recente app-verbod op de fiets en de campagnes om mensen te wijzen op het gevaar van afleiding en alcohol in het verkeer. “We moeten een stap extra zetten. Ik wil daarom een half miljard euro beschikbaar stellen en hoop dat provincies en gemeenten meedoen. Zodat we met elkaar de trend kunnen keren.”

Strategisch Plan Verkeersveiligheid

Vorig jaar presenteerden ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) samen met provincies, gemeenten, vervoersregio’s en verschillende maatschappelijke organisaties een nieuwe visie op veilig verkeer: het Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Onderdeel van die aanpak is dat in provincies en gemeenten de gevaarlijke wegen, fietspaden en kruispunten en rotondes in kaart worden gebracht. Met het extra geld dat de minister nu beschikbaar wil stellen, kunnen deze gevaarlijke situaties daadwerkelijk worden aangepakt.