KPMG: Nederland op goede weg met autonome auto

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nederland is als één van de beste voorbereid op de autonome auto. (Foto: Shutterstock)

Nederlands scoort goed op het vlak van infrastructuur met een goed onderhouden wegennet en een fijnmazig laadnetwerk voor elektrische auto. Ook op het gebied van beleid en regelgeving, gericht op het testen en experimenteren met autonome voertuigen, scoort Nederland hoog. Zo blijkt uit het KPMG-onderzoek Autonomous Vehicles Readiness Index 2020. Na Singapore is ons land het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Uit eerder onderzoek bleek dat ons land ook al goed scoorde.

Nederland is op de goede weg, aldus Stijn de Groen, strategieconsultant bij KPMG, maar volgens hem zal autonoom rijden in Nederland voorlopig nog wel even op zich laten wachten. “Er zijn nog belangrijke uitdagingen om het autonoom rijden daadwerkelijk van de grond te krijgen. Uit testen met truck platooning blijkt bijvoorbeeld dat het nog niet zo eenvoudig is om vrachtwagens voortdurend onderling verbonden te houden. En ook de pogingen van het CBS, de RDW, Rijkswaterstaat en een aantal bedrijven om de vaardigheid van een autonoom voertuig te examineren en te voorzien van een speciaal rijbewijs, zijn nog niet succesvol gebleken”, zegt De Groen. “Als we in dit stadium al willen profiteren van autonome voertuigen kan dat alleen in afgesloten gebieden of daartoe aangewezen wegen en rijstroken, Dat is lastig te realiseren in een dichtbevolkt land als Nederland. Dat betekent dat autonoom rijden in Nederland voorlopig nog wel op zich laat wachten.”

Niet als eerste 

In het onderzoek worden dertig landen geanalyseerd op basis van de belangrijkste voorwaarden voor autonoom vervoer, zoals overheidsbeleid, wetgeving, de kwaliteit van infrastructuur, de beschikbaarheid van nieuwe technologieën en de acceptatie van de consument. Na Singapore is Nederland van deze landen het best voorbereid op de komst van zelfrijdende auto’s; gevolgd door Noorwegen, de VS, Finland en Zweden. Toch verwacht KPMG dat Nederland niet het land zal zijn waar autonome voertuigen het eerste zullen worden geïntroduceerd. Innovaties zullen eerder uit Israël, de VS of Japan komen, verwacht het onderzoeksbureau.

KPMG: Nederland op goede weg met autonome auto | Fleet&Mobility

KPMG: Nederland op goede weg met autonome auto

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nederland is als één van de beste voorbereid op de autonome auto. (Foto: Shutterstock)

Nederlands scoort goed op het vlak van infrastructuur met een goed onderhouden wegennet en een fijnmazig laadnetwerk voor elektrische auto. Ook op het gebied van beleid en regelgeving, gericht op het testen en experimenteren met autonome voertuigen, scoort Nederland hoog. Zo blijkt uit het KPMG-onderzoek Autonomous Vehicles Readiness Index 2020. Na Singapore is ons land het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Uit eerder onderzoek bleek dat ons land ook al goed scoorde.

Nederland is op de goede weg, aldus Stijn de Groen, strategieconsultant bij KPMG, maar volgens hem zal autonoom rijden in Nederland voorlopig nog wel even op zich laten wachten. “Er zijn nog belangrijke uitdagingen om het autonoom rijden daadwerkelijk van de grond te krijgen. Uit testen met truck platooning blijkt bijvoorbeeld dat het nog niet zo eenvoudig is om vrachtwagens voortdurend onderling verbonden te houden. En ook de pogingen van het CBS, de RDW, Rijkswaterstaat en een aantal bedrijven om de vaardigheid van een autonoom voertuig te examineren en te voorzien van een speciaal rijbewijs, zijn nog niet succesvol gebleken”, zegt De Groen. “Als we in dit stadium al willen profiteren van autonome voertuigen kan dat alleen in afgesloten gebieden of daartoe aangewezen wegen en rijstroken, Dat is lastig te realiseren in een dichtbevolkt land als Nederland. Dat betekent dat autonoom rijden in Nederland voorlopig nog wel op zich laat wachten.”

Niet als eerste 

In het onderzoek worden dertig landen geanalyseerd op basis van de belangrijkste voorwaarden voor autonoom vervoer, zoals overheidsbeleid, wetgeving, de kwaliteit van infrastructuur, de beschikbaarheid van nieuwe technologieën en de acceptatie van de consument. Na Singapore is Nederland van deze landen het best voorbereid op de komst van zelfrijdende auto’s; gevolgd door Noorwegen, de VS, Finland en Zweden. Toch verwacht KPMG dat Nederland niet het land zal zijn waar autonome voertuigen het eerste zullen worden geïntroduceerd. Innovaties zullen eerder uit Israël, de VS of Japan komen, verwacht het onderzoeksbureau.