VZR: klachten over autoregelingen nemen toe

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nieuwe baan, afrekening autoregeling. (Foto: Vereniging Zakelijke Rijders)

De Vereniging Zakelijke Rijders constateert over het afgelopen half jaar een toename in klachten van 25 procent over autoregelingen. Over de eerste zes maanden zijn hierover zeker 90 klachten binnengekomen. Vooral rondom de afkoopsommen van autoregelingen zijn veel vragen onder zakelijke rijders. In bijna de helft (47 procent) van alle autoregelingen is een afkoopregeling afgesproken bij voortijdige beëindiging van het dienstverband. Volgens VZR was dit vroeger met name het geval bij auto’s die ‘boven budget’ waren, maar gaat het nu steeds vaker ook over reguliere leaseauto’s. De rekening kan oplopen tot 10 duizend euro per afkoopsom, zo meldt VZR.

Nu het economisch beter gaat en werknemers weer vaker van baan wisselen, neemt het aantal vragen en klachten over autoregelingen weer toe. De vereniging vindt dat werkgevers een zorgplicht hebben om de auto eerst een andere bestemming binnen het bedrijf te geven en de eventuele afkoopsom zo goed mogelijk af te handelen met de leasemaatschappij. Ook zou het schadebedrag van het vroegtijdig inleveren wel realisch moeten zijn en mag de werkgever geen BTW doorberekenen, aldus VZR.

De vereniging is belangenbehartiger voor berijders van een leaseauto of auto van de zaak (in totaal ruim 1,3 miljoen mensen), daarvan zijn er 27.500 aangesloten bij VZR.

Eerder dit jaar ageerde VZR nog tegen het smartphoneverbod in de auto; het zou tot economisch schade leiden als mensen niet mogen doorwerken in de auto.

VZR: klachten over autoregelingen nemen toe | Fleet&Mobility

VZR: klachten over autoregelingen nemen toe

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nieuwe baan, afrekening autoregeling. (Foto: Vereniging Zakelijke Rijders)

De Vereniging Zakelijke Rijders constateert over het afgelopen half jaar een toename in klachten van 25 procent over autoregelingen. Over de eerste zes maanden zijn hierover zeker 90 klachten binnengekomen. Vooral rondom de afkoopsommen van autoregelingen zijn veel vragen onder zakelijke rijders. In bijna de helft (47 procent) van alle autoregelingen is een afkoopregeling afgesproken bij voortijdige beëindiging van het dienstverband. Volgens VZR was dit vroeger met name het geval bij auto’s die ‘boven budget’ waren, maar gaat het nu steeds vaker ook over reguliere leaseauto’s. De rekening kan oplopen tot 10 duizend euro per afkoopsom, zo meldt VZR.

Nu het economisch beter gaat en werknemers weer vaker van baan wisselen, neemt het aantal vragen en klachten over autoregelingen weer toe. De vereniging vindt dat werkgevers een zorgplicht hebben om de auto eerst een andere bestemming binnen het bedrijf te geven en de eventuele afkoopsom zo goed mogelijk af te handelen met de leasemaatschappij. Ook zou het schadebedrag van het vroegtijdig inleveren wel realisch moeten zijn en mag de werkgever geen BTW doorberekenen, aldus VZR.

De vereniging is belangenbehartiger voor berijders van een leaseauto of auto van de zaak (in totaal ruim 1,3 miljoen mensen), daarvan zijn er 27.500 aangesloten bij VZR.

Eerder dit jaar ageerde VZR nog tegen het smartphoneverbod in de auto; het zou tot economisch schade leiden als mensen niet mogen doorwerken in de auto.