Amsterdamse AH’s elektrisch bevoorraad

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat meldt Albert Heijn. De Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) nam op 15 mei de eerste truck in gebruik.

De trucks zijn gebouwd door Ginaf. Volgens het persbericht van AH hebben de wagens evenveel laadcapaciteit als dieseltrucks, hoewel het eigen gewicht wat hoger is door de accu’s.

De vrachtwagens zullen dagelijks vijf tot zes keer heen en weer rijden tussen het distributiecentrum in Zaandam en de Amsterdamse winkels. Tijdens het beladen van de vrachtwagens worden ook de accu’s bijgeladen. Zo blijven de trucks continu inzetbaar.

Ervaring

Peter Leegstraten, senior-consultant transport van Albert Heijn, noemt de inzet van elektrische trucks een volgende stap in de ambitie van de grootgrutter om zuinig, stil en schoon te bevoorraden. “We rijden al met 150 truck-trailer combinaties op vloeibaar aardgas (lng). Die geven significant minder uitstoot dan dieselwagens en zijn een stuk stiller. E-trucks vormen een mooie aanvulling.” Volgens Leegstraten rijden er nog nauwelijks elektrische trucks in deze gewichtsklasse. AH wil de komende jaren vooral ervaring opdoen met het rijden met elektrische trucks. De supermarktketen verwacht de doorbraak van elektrische bevoorrading pas over enkele jaren.

Vorige zomer lanceerde Mercedes een elektrische truck voor stadsdistributie.

Amsterdamse AH’s elektrisch bevoorraad | Fleet&Mobility

Amsterdamse AH’s elektrisch bevoorraad

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat meldt Albert Heijn. De Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) nam op 15 mei de eerste truck in gebruik.

De trucks zijn gebouwd door Ginaf. Volgens het persbericht van AH hebben de wagens evenveel laadcapaciteit als dieseltrucks, hoewel het eigen gewicht wat hoger is door de accu’s.

De vrachtwagens zullen dagelijks vijf tot zes keer heen en weer rijden tussen het distributiecentrum in Zaandam en de Amsterdamse winkels. Tijdens het beladen van de vrachtwagens worden ook de accu’s bijgeladen. Zo blijven de trucks continu inzetbaar.

Ervaring

Peter Leegstraten, senior-consultant transport van Albert Heijn, noemt de inzet van elektrische trucks een volgende stap in de ambitie van de grootgrutter om zuinig, stil en schoon te bevoorraden. “We rijden al met 150 truck-trailer combinaties op vloeibaar aardgas (lng). Die geven significant minder uitstoot dan dieselwagens en zijn een stuk stiller. E-trucks vormen een mooie aanvulling.” Volgens Leegstraten rijden er nog nauwelijks elektrische trucks in deze gewichtsklasse. AH wil de komende jaren vooral ervaring opdoen met het rijden met elektrische trucks. De supermarktketen verwacht de doorbraak van elektrische bevoorrading pas over enkele jaren.

Vorige zomer lanceerde Mercedes een elektrische truck voor stadsdistributie.