Gerechtshof: DGA mag bijtelling niet aftoppen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt AMD Automotive Fiscalisten.

De regeling waarbij de bijtelling maximaal de werkelijke autokosten mag zijn, geldt alleen voor ondernemers in de zin van de inkomstenbelasting, legt Jan Rolleman van AMD uit. “Denk bijvoorbeeld aan ondernemers met een eenmanszaak of aan zelfstandige professionals.”

Anders dan ondernemers hebben dga’s namelijk wel de mogelijkheid om een auto waarvan de bijtelling hoger is dan de werkelijke kosten naar privé over te brengen. “Ondernemers kunnen dat alleen in uitzonderingsgevallen, maar een dga is daar vrij in. Na die overbrenging geldt de bijtelling niet meer, en kunnen de zakelijke ritten tegen 19 eurocent per kilometer gedeclareerd worden bij de eigen bv.”

In het oordeel van het Gerechtshof werd verwezen naar een arrest van de Hoge Raad uit 1993. Daarin oordeelde de Hoge Raad dat ondernemers en werknemers niet op één lijn zijn te stellen: “De beide situaties verschillen zozeer dat geen sprake is van gevallen die de wetgever gelijk zou moeten behandelen.”

Gerechtshof: DGA mag bijtelling niet aftoppen | Fleet&Mobility

Gerechtshof: DGA mag bijtelling niet aftoppen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt AMD Automotive Fiscalisten.

De regeling waarbij de bijtelling maximaal de werkelijke autokosten mag zijn, geldt alleen voor ondernemers in de zin van de inkomstenbelasting, legt Jan Rolleman van AMD uit. “Denk bijvoorbeeld aan ondernemers met een eenmanszaak of aan zelfstandige professionals.”

Anders dan ondernemers hebben dga’s namelijk wel de mogelijkheid om een auto waarvan de bijtelling hoger is dan de werkelijke kosten naar privé over te brengen. “Ondernemers kunnen dat alleen in uitzonderingsgevallen, maar een dga is daar vrij in. Na die overbrenging geldt de bijtelling niet meer, en kunnen de zakelijke ritten tegen 19 eurocent per kilometer gedeclareerd worden bij de eigen bv.”

In het oordeel van het Gerechtshof werd verwezen naar een arrest van de Hoge Raad uit 1993. Daarin oordeelde de Hoge Raad dat ondernemers en werknemers niet op één lijn zijn te stellen: “De beide situaties verschillen zozeer dat geen sprake is van gevallen die de wetgever gelijk zou moeten behandelen.”