`Rekeningrijden onvoldoende om filedruk te verlagen`

Redactie Redactie
• Laatste update:

De scan werd uitgevoerd door onderzoeksbureau voor verkeer, vervoer en infrastructuur Crow. Uit het onderzoek blijkt dat, indien er geen ingrijpende maatregelen worden genomen, Nederlandse steden in 2021 dichtslibben door de verdubbeling van filedruk.

Lagere brandstofprijzen
Volgens het Kennisinstituut voor mobiliteitsbeleid (Kim) zijn er 38 procent meer files door de aantrekkende economie en de lagere brandstofprijzen. Op basis van deze gegevens zegt Crow dat, indien de trend zich voortzet, de Nederlandse wegen rondom steden in 2021 dichtslibben. 

De economische schade door filedruk bedraagt 1,9 miljard euro op jaarbasis over heel Nederland. Volgens Crow zal dit tegen 2021 oplopen tot 3,3 miljard euro als er geen maatregelen worden genomen.

Rekeningrijden
Crow voorspelt problemen in de Randstad, maar ook in Kampen, Leeuwarden, Groningen, Apeldoorn, Zwolle, Arnhem, Breda en Eindhoven. Volgens de onderzoekers is de maximale capaciteit van het Nederlandse wegennetwerk bereikt, maar heeft nieuwe infrastructuur weinig effect. Ook rekeningrijden is geen oplossing, denkt Crow, omdat het niet verwacht dat dit op korte termijn realiseerbaar is. 

De oplossing zou volgens Crow gezocht moeten worden in betere OV-verbindingen, P&R-punten aan stadsranden, leenfietsen en hogere tarieven voor parkeren in de stad.

`Rekeningrijden onvoldoende om filedruk te verlagen` | Fleet&Mobility

`Rekeningrijden onvoldoende om filedruk te verlagen`

Redactie Redactie
• Laatste update:

De scan werd uitgevoerd door onderzoeksbureau voor verkeer, vervoer en infrastructuur Crow. Uit het onderzoek blijkt dat, indien er geen ingrijpende maatregelen worden genomen, Nederlandse steden in 2021 dichtslibben door de verdubbeling van filedruk.

Lagere brandstofprijzen
Volgens het Kennisinstituut voor mobiliteitsbeleid (Kim) zijn er 38 procent meer files door de aantrekkende economie en de lagere brandstofprijzen. Op basis van deze gegevens zegt Crow dat, indien de trend zich voortzet, de Nederlandse wegen rondom steden in 2021 dichtslibben. 

De economische schade door filedruk bedraagt 1,9 miljard euro op jaarbasis over heel Nederland. Volgens Crow zal dit tegen 2021 oplopen tot 3,3 miljard euro als er geen maatregelen worden genomen.

Rekeningrijden
Crow voorspelt problemen in de Randstad, maar ook in Kampen, Leeuwarden, Groningen, Apeldoorn, Zwolle, Arnhem, Breda en Eindhoven. Volgens de onderzoekers is de maximale capaciteit van het Nederlandse wegennetwerk bereikt, maar heeft nieuwe infrastructuur weinig effect. Ook rekeningrijden is geen oplossing, denkt Crow, omdat het niet verwacht dat dit op korte termijn realiseerbaar is. 

De oplossing zou volgens Crow gezocht moeten worden in betere OV-verbindingen, P&R-punten aan stadsranden, leenfietsen en hogere tarieven voor parkeren in de stad.