Zakenauto rijdt 12 duizend km/jaar meer dan particulier

Redactie Redactie
• Laatste update:

Particulieren reden vorig jaar in totaal 89,9 miljard kilometer. Dat is bijna vier keer zoveel als zakelijk rijders, die 24,1 miljard kilometers reden. Dat particulieren meer reden, komt mede doordat er veel meer auto’s in particulier bezit waren. Personenauto’s zijn 3 procent meer in het buitenland gaan rijden dan in 2013. De binnenlandse kilometers daalden zowel bij de zakelijke als particuliere bezitters van een personenauto.

Minder bestelauto`s bij particulieren
Nederlandse bestelauto’s hebben in 2014 ruim 16,4 miljard kilometer gereden, dat is een stijging van een kleine procent. Dat komt volgens het CBS door de economische groei in ons land. Het is sinds 2008 voor het eerst dat het totaal aantal gereden kilometers weer toeneemt. Toch daalt het aantal bestelauto’s dat in gebruik is nog steeds. Vooral het aantal bestelauto’s op naam van een particulier neemt af. Sinds 2005 is het door fiscale wijzigingen minder aantrekkelijk geworden om als particulier een bestelauto te hebben.

Wagenpark groeit nauwelijks
Het Nederlandse wagenpark telde op 1 januari 2015 8,2 miljoen personenauto’s. Dit aantal is de afgelopen drie jaar met nog geen procent gegroeid, terwijl het aantal Nederlanders van 18 jaar en ouder met ruim 7 procent toenam.

Bekijk de CBS-jaarmonitor in de rubriek Onderzoeken
.