Slechts 7 procent van de ondernemers heeft een leaseauto

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgens een eerder deze week gepresenteerd onderzoek van ZZP-Barometer is de helft van de zzp’ers niet op de hoogte van de voor- en nadelen van het leasen van een auto.

Voor de meeste ondernemers is een personenauto het belangrijkste vervoermiddel voor hun werk (62 procent). Gevolgd door de fiets met 12 procent, een bestelwagen (10 procent) en de trein (4 procent). Oudere ondernemers en ondernemers met personeel, reizen vaker met de auto dan jonge ondernemers en zzp’ers. Bij de laatste twee groepen is de fiets en de trein relatief populair. Van de ondernemers tot 35 jaar gebruikt 28 procent de fiets of de trein. Onder zzp’ers is dat 20 procent.

Tankpas
Van alle ondernemers gebruikt inmiddels 16 procent een tankpas. Al wordt een pinpas of creditcard nog altijd het meest gebruikt (67 procent). Opvallend is het beperkte gebruik van tankpassen onder ondernemers die hun privéauto gebruiken voor hun werk. Van de privérijders gebruikt slechts 9 procent een tankpas. Bijna twee derde van hen betaalt de brandstof privé en declareert de zakelijk gereden kilometers bij het eigen bedrijf. Martin Schuurman, de ondernemer achter Tom: “Ze weten nog niet dat zij met een tankpas de btw over de brandstof kunnen terugvorderen, dankzij een speciale fiscale regeling.”

“Het aantal ondernemers dat een tankpas gebruikt, kan de komende tien jaar nog verdrievoudigen”, concludeert Schuurman, “ook door de toenemende fiscale eisen die het gebruik van kassabonnetjes in bedrijfsadministraties moeten terugdringen.” De bekendheid met een tankpas is het grootst bij ondernemers met een leaseauto of een bedrijfsauto. Toch blijkt slechts 38 procent van de ondernemers die leasen een tankpas te gebruiken, ook al wordt deze standaard meegeleverd bij operational lease. Opvallend is vooral de opmars van de tankpas bij ondernemers met een bedrijfsauto. Tien jaar geleden gebruikten ze volgens Schuurman nog nauwelijks een tankpas; nu is dat ruim een kwart.