Verhuizing Athlon scheelt Flevoland 12,5 miljoen inkomsten motorrijtuigenbelasting

Maarten Maarten
• Laatste update:
Het hoofdkantoor en alle auto's van Athlon verhuisden per 1 mei naar Schiphol (foto: Athlon)

De verhuizing van het hoofdkantoor van Athlon Car Lease van Almere naar Schiphol per 1 mei kost de provincie Flevoland jaarlijks circa 12,5 miljoen euro aan weggevallen inkomsten uit motorrijtuigenbelasting. Dit wordt gecompenseerd door een vervallen uitkering uit het Provinciefonds. Onderaan de streep heeft Flevoland volgend jaar 2,6 miljoen minder inkomsten door het vertrek van Athlon. Het verlies loopt op tot 3,1 miljoen euro in 2023.

Opcenten

Dit blijkt uit de Perspectiefnota 2020-2023 van de provincie Flevoland. Hierin staat ook dat de lagere motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland – met het laagste tarief aan provinciale opcenten van alle provincies in Nederland – voor Athlon meespeelde bij de beslissing om te verhuizen. “Athlon heeft in bestuurlijk overleg met gemeente en provincie ook aangegeven dat zij alle opties voor het uitbreiden van hun kantoorruimte in overweging zou nemen en het verschil in opcenten motorrijtuigenbelasting tussen de provincies hierin meespeelde”, staat in de Perspectiefnota. Athlon stond vorig jaar op nummer 2 in de Automotive Leasemaatschappij Top 60.

In feite zijn per 1 mei enkel de directie van Athlon en een aantal administratieve diensten naar Schiphol verhuisd. Maar ook het totale wagenpark van 72.500 auto’s, waarvoor wegenbelasting moet worden betaald, gaat naar de provincie Noord-Holland. Volgens Omroep Flevoland zou Athlon hierdoor enkele tonnen besparen. 

Athlon is om een reactie gevraagd. 

Verhuizing Athlon scheelt Flevoland 12,5 miljoen inkomsten motorrijtuigenbelasting | Fleet&Mobility

Verhuizing Athlon scheelt Flevoland 12,5 miljoen inkomsten motorrijtuigenbelasting

Maarten Maarten
• Laatste update:
Het hoofdkantoor en alle auto's van Athlon verhuisden per 1 mei naar Schiphol (foto: Athlon)

De verhuizing van het hoofdkantoor van Athlon Car Lease van Almere naar Schiphol per 1 mei kost de provincie Flevoland jaarlijks circa 12,5 miljoen euro aan weggevallen inkomsten uit motorrijtuigenbelasting. Dit wordt gecompenseerd door een vervallen uitkering uit het Provinciefonds. Onderaan de streep heeft Flevoland volgend jaar 2,6 miljoen minder inkomsten door het vertrek van Athlon. Het verlies loopt op tot 3,1 miljoen euro in 2023.

Opcenten

Dit blijkt uit de Perspectiefnota 2020-2023 van de provincie Flevoland. Hierin staat ook dat de lagere motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland – met het laagste tarief aan provinciale opcenten van alle provincies in Nederland – voor Athlon meespeelde bij de beslissing om te verhuizen. “Athlon heeft in bestuurlijk overleg met gemeente en provincie ook aangegeven dat zij alle opties voor het uitbreiden van hun kantoorruimte in overweging zou nemen en het verschil in opcenten motorrijtuigenbelasting tussen de provincies hierin meespeelde”, staat in de Perspectiefnota. Athlon stond vorig jaar op nummer 2 in de Automotive Leasemaatschappij Top 60.

In feite zijn per 1 mei enkel de directie van Athlon en een aantal administratieve diensten naar Schiphol verhuisd. Maar ook het totale wagenpark van 72.500 auto’s, waarvoor wegenbelasting moet worden betaald, gaat naar de provincie Noord-Holland. Volgens Omroep Flevoland zou Athlon hierdoor enkele tonnen besparen. 

Athlon is om een reactie gevraagd.