‘90% leveranciers en inkopers leasebranche gelooft in toekomst bedrijf’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Inkopers en leveranciers van de leasebranche hebben vertrouwen in het herstel van hun bedrijf. (Foto: Shutterstock)

In totaal namen bijna 600 respondenten afkomstig uit 38 landen deel aan het onderzoek. Daarvan is 41 procent inkoper en 59 procent leverancier. Van de respondenten zegt 90 procent erop te vertrouwen dat hun bedrijf zal overleven. Bijna 80 procent verwacht dat het reisverbod uiterlijk eind juni voorbij is. De helft van de inkopers verwacht dat de zaken tegen het einde van dit jaar weer normaal zullen verlopen. Iets meer dan 10 procent van alle ondervraagden denkt dat dit later dan het tweede kwartaal van 2021 zal gebeuren.

Van de inkopers geeft 42 procent aan te verwachten dat de total cost of ownership (TCO) van hun vloot dit jaar zal dalen. Opvallend is dat 56 procent ook verwacht dat de restwaarden zullen dalen. Tijdens deze crisis willen de meeste kopers dat hun leveranciers meer advies (64 procent), innovaties (52 procent) en betere communicatie (50 procent) bieden. Minder dan de helft (44 procent) verwacht kortingen. In de eerste Covid-19 survey gaf 66 procent aan een vertraging van de elektrificatie te verwachten.

De impact van de coronacrisis is duidelijk voelbaar onder inkopers van bedrijfswagenparken en mobiliteit en leveranciers. Zo stelt 33 procent van de ondervraagde kopers in de survey dat de crisis een grote impact heeft gehad op het bedrijf, terwijl 52 procent van de leveranciers dit onderschrijft. Voor 75 procent van de leveranciers heeft de crisis een negatieve invloed, terwijl dit bij 57 procent van de afnemers het geval is.