Vloot autoverhuurders fors gekrompen door coronacrisis

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Foto: Shutterstock

Na een jarenlange constante groei van het wagenpark, liet de verhuurvloot van Bovag-leden door corona een forse krimp zien. De vrachtwagenvloot daalde met 25 procent, van 7.407 in 2019) naar 5.553 vorig jaar. Het aantal personenauto’s nam af met 16 procent, van 31.598 naar 26.414 voertuigen. Bij bestelwagens en aanhangwagens lag de afname onder de 10 procent. Dat meldt Bovag op basis van cijfers van het RDC. Vooral in de eerste lockdown kreeg de markt zware klappen te verduren.

Vergroening

Bovag presenteerde de cijfers tijdens een online bijeenkomst van Bovag Verhuur- en Deelautobedrijven, als onderdeel van een onderzoek onder 57 leden van deze sectie. “Klanten van verhuurders schaalden het aantal huurvoertuigen af, en verhuurders deden dat zelf ook om zich aan te passen aan de afgenomen vraag”, aldus Bovag. “De verhuur- en deelautobranche heeft het moeilijk door de coronacrisis. Waar de vraag naar huurvoertuigen afneemt, schalen ook verhuurders hun wagenpark af. Daarnaast beweegt de huurautovloot mee met de vergroening van personenauto’s”, concludeert de branchevereniging.

Het grootste gedeelte van de huurauto’s rijdt op benzine: dit aandeel is gestegen van 67,4 procent (2019) naar 70,5 procent (2020). Het percentage dieselauto’s daarentegen is bijna gehalveerd, van 21,3 procent in 2019 naar 11,5 procent in 2020. Het aandeel elektrische personenauto’s stijgt flink: 10,7 procent is hybride en 7,1 procent is full EV. In 2019 was dat respectievelijk 6,3 procent en 4,4 procent. De helft van de bedrijven biedt ook elektrische auto’s aan in de verhuur; dat aantal is afgelopen jaar met 2 procent gestegen. 

Verder valt de daling op in aantal auto’s dat op deelplatforms wordt aangeboden, van 21 procent in 2019 naar 17 procent in 2020.

Vloot autoverhuurders fors gekrompen door coronacrisis | Fleet&Mobility

Vloot autoverhuurders fors gekrompen door coronacrisis

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Foto: Shutterstock

Na een jarenlange constante groei van het wagenpark, liet de verhuurvloot van Bovag-leden door corona een forse krimp zien. De vrachtwagenvloot daalde met 25 procent, van 7.407 in 2019) naar 5.553 vorig jaar. Het aantal personenauto’s nam af met 16 procent, van 31.598 naar 26.414 voertuigen. Bij bestelwagens en aanhangwagens lag de afname onder de 10 procent. Dat meldt Bovag op basis van cijfers van het RDC. Vooral in de eerste lockdown kreeg de markt zware klappen te verduren.

Vergroening

Bovag presenteerde de cijfers tijdens een online bijeenkomst van Bovag Verhuur- en Deelautobedrijven, als onderdeel van een onderzoek onder 57 leden van deze sectie. “Klanten van verhuurders schaalden het aantal huurvoertuigen af, en verhuurders deden dat zelf ook om zich aan te passen aan de afgenomen vraag”, aldus Bovag. “De verhuur- en deelautobranche heeft het moeilijk door de coronacrisis. Waar de vraag naar huurvoertuigen afneemt, schalen ook verhuurders hun wagenpark af. Daarnaast beweegt de huurautovloot mee met de vergroening van personenauto’s”, concludeert de branchevereniging.

Het grootste gedeelte van de huurauto’s rijdt op benzine: dit aandeel is gestegen van 67,4 procent (2019) naar 70,5 procent (2020). Het percentage dieselauto’s daarentegen is bijna gehalveerd, van 21,3 procent in 2019 naar 11,5 procent in 2020. Het aandeel elektrische personenauto’s stijgt flink: 10,7 procent is hybride en 7,1 procent is full EV. In 2019 was dat respectievelijk 6,3 procent en 4,4 procent. De helft van de bedrijven biedt ook elektrische auto’s aan in de verhuur; dat aantal is afgelopen jaar met 2 procent gestegen. 

Verder valt de daling op in aantal auto’s dat op deelplatforms wordt aangeboden, van 21 procent in 2019 naar 17 procent in 2020.