Leasing en verhuur

‘Data Act stap in goede richting, sectorspecifieke aanscherping noodzakelijk’

De Europese Commissie heeft zijn voorstel ingediend. (Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie wil gebruikers meer controle over hun data geven en verplicht bedrijven om data uitwisselbaar te maken. De commissie heeft dit voorstel, de Data Act, gisteren gepresenteerd. Brancheorganisaties zoals Cecra (dealers) en de leasebranche stellen dat de Data Act ‘een belangrijke stap’ in de goede richting is, maar dat er nog wel sectorspecifieke aanscherping nodig is. 

Het commissievoorstel verduidelijkt wie toegang tot data heeft en kan delen, en onder welke voorwaarden. Ook biedt het juridische garanties en moet het barrières bij het uitwisselen van data verwijderen. Gebruikers en bedrijven de data genereren, moeten daarbij zelf bepalen of ze deze data aan een derde partij geven. Zo moet een autobezitter de autodata kunnen delen met ieder autobedrijf. 

Het voorstel zal nu ter goedkeuring naar de EU-landen en het Europees Parlement gaan, maar het kan jaren duren voordat het van kracht wordt.

De brancheorganisaties stellen dat de automotive sectorspecifieke wetgeving nodig heeft om de principes en bepalingen van de datawet om te zetten in concrete juridische en technische maatregelen. “Bepaalde aspecten van de Data Act zorgen voor onduidelijkheid en laten veel ruimte voor interpretatie, wat leidt tot rechtsonzekerheid en een hoog risico op rechtszaken. Alleen sectorspecifieke wetgeving zal onafhankelijke dienstverleners het vertrouwen geven om te investeren in datagedreven mobiliteitsoplossingen, waarvan de consument en samenleving profiteert”, schrijven de organisaties. 

‘Data Act stap in goede richting, sectorspecifieke aanscherping noodzakelijk’ | Fleet&Mobility
Leasing en verhuur

‘Data Act stap in goede richting, sectorspecifieke aanscherping noodzakelijk’

De Europese Commissie heeft zijn voorstel ingediend. (Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie wil gebruikers meer controle over hun data geven en verplicht bedrijven om data uitwisselbaar te maken. De commissie heeft dit voorstel, de Data Act, gisteren gepresenteerd. Brancheorganisaties zoals Cecra (dealers) en de leasebranche stellen dat de Data Act ‘een belangrijke stap’ in de goede richting is, maar dat er nog wel sectorspecifieke aanscherping nodig is. 

Het commissievoorstel verduidelijkt wie toegang tot data heeft en kan delen, en onder welke voorwaarden. Ook biedt het juridische garanties en moet het barrières bij het uitwisselen van data verwijderen. Gebruikers en bedrijven de data genereren, moeten daarbij zelf bepalen of ze deze data aan een derde partij geven. Zo moet een autobezitter de autodata kunnen delen met ieder autobedrijf. 

Het voorstel zal nu ter goedkeuring naar de EU-landen en het Europees Parlement gaan, maar het kan jaren duren voordat het van kracht wordt.

De brancheorganisaties stellen dat de automotive sectorspecifieke wetgeving nodig heeft om de principes en bepalingen van de datawet om te zetten in concrete juridische en technische maatregelen. “Bepaalde aspecten van de Data Act zorgen voor onduidelijkheid en laten veel ruimte voor interpretatie, wat leidt tot rechtsonzekerheid en een hoog risico op rechtszaken. Alleen sectorspecifieke wetgeving zal onafhankelijke dienstverleners het vertrouwen geven om te investeren in datagedreven mobiliteitsoplossingen, waarvan de consument en samenleving profiteert”, schrijven de organisaties.