Arval koopt Terberg Business Lease

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Foto: Arval

TBLG voert de labels Terberg Business Mobility, Privatelease.com, Justlease en Personal Car Lease en heeft ongeveer 40 duizend leaseauto’s in de vloot. De leasevloot van Arval bestaat in Nederland uit ruim 60 duizend auto’s. Op basis van de jaarlijkse Automotive Leasemaatschappij Top 60 (meest recente editie 2021) zou Arval dankzij de overname stijgen van plek 7 naar een vierde plaats op de lijst. ALD/Leaseplan is na afronding van die fusie met zo’n 265 duizend voertuigen veruit de grootste leasemaatschappij van Nederland, gevolgd door Volkswagen Pon Financial Services (127 duizend) en Athlon Car Lease (112 duizend).

Beyond-strategie

Arval stelt met de overname zijn marktpositie in de Nederlandse en Belgische autoleasemarkt te versterken. “Met 100 duizend voertuigen worden we een van de grootste leasemaatschappijen op de Nederlandse markt”, meldt het Franse leasebedrijf zelf. “De voorgenomen acquisitie van TBLG past in onze Beyond-strategie en de daarin opgenomen ambitie om de Europese marktleider te worden in duurzame mobiliteit”, aldus Arval-ceo Alain van Groenendael. De medewerkers van TBLG gaan allen mee naar Arval.

De overname is onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten en afronding van consultatie van de ondernemingsraden van TBLG en Arval. De transactie wordt naar verwachting voor het einde van het jaar afgerond.

“In de huidige, zeer competitieve marktomgeving zijn een sterke inkoopkracht en de middelen om te investeren in innovatie een vereiste voor groei”, zegt TBLG-ceo Rogier van Ewijk. “De voorgenomen overname door Arval is een geweldige kans voor TBLG om toe te treden tot een multi-brand fullservice leasemaatschappij in Europa.”  Van Ewijk zelf zal in ieder geval de overname begeleiden en betrokken zijn bij de integratie. “En daarna zien we wel; daar ben ik nog niet mee bezig, het is in dit stadium ook nog geen onderwerp van gesprek.” Er lijkt in ieder geval wel een positie vacant: Na het plotselinge vertrek van Onno Bierhoff als ceo van Arval Nederland, werd zijn positie interim ingevuld.

TBLG-aandeelhouders Terberg Group en Autobinck melden dat het bezitten van een leasemaatschappij niet langer past in hun strategie. Die is gericht op respectievelijk de markt van speciale voertuigen en mobiliteitsdiensten. “Wij richten ons steeds meer op de dienstverlening en steeds minder op de assets, zoals leaseauto’s”, vertelt Autobinck-ceo Paul Zekhuis aan Automotive. “Met onze mobiliteitsdochter Mobinck (waar onder andere fleetadviesbureau Fleetsupport en mobiliteitsakaartenbedrijf Xximo onder vallen, red.) heeft het bedrijf steeds vaker grote fleetowners als klant. “We nemen een andere positie in. Wij zijn liever toeleverancier van mobiliteitsdiensten dan een leasebedrijf.”

Arval koopt Terberg Business Lease | Fleet&Mobility

Arval koopt Terberg Business Lease

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Arval toont zijn mobiliteitsinnnovaties in Nederland.
Foto: Arval

TBLG voert de labels Terberg Business Mobility, Privatelease.com, Justlease en Personal Car Lease en heeft ongeveer 40 duizend leaseauto’s in de vloot. De leasevloot van Arval bestaat in Nederland uit ruim 60 duizend auto’s. Op basis van de jaarlijkse Automotive Leasemaatschappij Top 60 (meest recente editie 2021) zou Arval dankzij de overname stijgen van plek 7 naar een vierde plaats op de lijst. ALD/Leaseplan is na afronding van die fusie met zo’n 265 duizend voertuigen veruit de grootste leasemaatschappij van Nederland, gevolgd door Volkswagen Pon Financial Services (127 duizend) en Athlon Car Lease (112 duizend).

Beyond-strategie

Arval stelt met de overname zijn marktpositie in de Nederlandse en Belgische autoleasemarkt te versterken. “Met 100 duizend voertuigen worden we een van de grootste leasemaatschappijen op de Nederlandse markt”, meldt het Franse leasebedrijf zelf. “De voorgenomen acquisitie van TBLG past in onze Beyond-strategie en de daarin opgenomen ambitie om de Europese marktleider te worden in duurzame mobiliteit”, aldus Arval-ceo Alain van Groenendael. De medewerkers van TBLG gaan allen mee naar Arval.

De overname is onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten en afronding van consultatie van de ondernemingsraden van TBLG en Arval. De transactie wordt naar verwachting voor het einde van het jaar afgerond.

“In de huidige, zeer competitieve marktomgeving zijn een sterke inkoopkracht en de middelen om te investeren in innovatie een vereiste voor groei”, zegt TBLG-ceo Rogier van Ewijk. “De voorgenomen overname door Arval is een geweldige kans voor TBLG om toe te treden tot een multi-brand fullservice leasemaatschappij in Europa.”  Van Ewijk zelf zal in ieder geval de overname begeleiden en betrokken zijn bij de integratie. “En daarna zien we wel; daar ben ik nog niet mee bezig, het is in dit stadium ook nog geen onderwerp van gesprek.” Er lijkt in ieder geval wel een positie vacant: Na het plotselinge vertrek van Onno Bierhoff als ceo van Arval Nederland, werd zijn positie interim ingevuld.

TBLG-aandeelhouders Terberg Group en Autobinck melden dat het bezitten van een leasemaatschappij niet langer past in hun strategie. Die is gericht op respectievelijk de markt van speciale voertuigen en mobiliteitsdiensten. “Wij richten ons steeds meer op de dienstverlening en steeds minder op de assets, zoals leaseauto’s”, vertelt Autobinck-ceo Paul Zekhuis aan Automotive. “Met onze mobiliteitsdochter Mobinck (waar onder andere fleetadviesbureau Fleetsupport en mobiliteitsakaartenbedrijf Xximo onder vallen, red.) heeft het bedrijf steeds vaker grote fleetowners als klant. “We nemen een andere positie in. Wij zijn liever toeleverancier van mobiliteitsdiensten dan een leasebedrijf.”