Leaseplan: 53 Procent van berijders ongerust over voertuigdata

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Volgens onderzoek van Leaseplan is 53% van de mensen nog huiverig over voertuigdata. (Foto: Shutterstock)

Uit de jaarlijkse Mobiliteitsmonitor van Leaseplan blijkt dat iets meer dan de helft van de mensen (53%) bezorgd is over wie de gegevens van hun auto bezit. Ook zegt 52 procent zich zorgen te maken over het achterlaten van persoonlijke gegevens in auto’s na teruggave of verkoop. 49 Procent van de mensen zegt bezorgd te zijn over het delen van autodata met derden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Leaseplan heeft gedaan in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos.

Neutrale server

Volgens Leaseplan-ceo Tex Gunning bieden voertuiggegevens een geweldige kans om het rijden veiliger en duurzamer te maken, maar moeten die gegevens worden verzameld met het bewustzijn van de bestuurder en diens toestemming. “De auto-industrie moet eens stap verder gaan en het voor veel bestuurders gemakkelijker maken om te begrijpen welke gegevens worden verzameld en voor welk doel. Naar onze mening kunnen we er alleen voor zorgen dat iedereen de voordelen van de slimme autorevolutie deelt als we een neutrale server voor autodata creëren.” 

Voordelen

Opvallend is dat een grote meerderheid van de berijders (70%) bereid is om gegevens anoniem te delen als dat voordelen biedt, zoals minder files, minder reistijd, minder brandstof- of onderhoudskosten, minder voertuigemissie of betere prestaties van de auto. Belangrijke voorwaarde is wel dat de gegevens anoniem worden gedeeld.   

De Autodata en Privacy editie van de Mobiliteitsmonitor is gebaseerd op onderzoek onder circa 4.000 berijders in 16 verschillende landen, waaronder de Benelux, de VS, Frankrijk, Duitsland, VK, Zweden en Spanje. Uit eerdere onderzoeken bleek ook dat consumenten wantrouwig zijn ten opzichte van partijen die voertuigdata verzamelen.

Leaseplan: 53 Procent van berijders ongerust over voertuigdata | Fleet&Mobility

Leaseplan: 53 Procent van berijders ongerust over voertuigdata

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Volgens onderzoek van Leaseplan is 53% van de mensen nog huiverig over voertuigdata. (Foto: Shutterstock)

Uit de jaarlijkse Mobiliteitsmonitor van Leaseplan blijkt dat iets meer dan de helft van de mensen (53%) bezorgd is over wie de gegevens van hun auto bezit. Ook zegt 52 procent zich zorgen te maken over het achterlaten van persoonlijke gegevens in auto’s na teruggave of verkoop. 49 Procent van de mensen zegt bezorgd te zijn over het delen van autodata met derden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Leaseplan heeft gedaan in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos.

Neutrale server

Volgens Leaseplan-ceo Tex Gunning bieden voertuiggegevens een geweldige kans om het rijden veiliger en duurzamer te maken, maar moeten die gegevens worden verzameld met het bewustzijn van de bestuurder en diens toestemming. “De auto-industrie moet eens stap verder gaan en het voor veel bestuurders gemakkelijker maken om te begrijpen welke gegevens worden verzameld en voor welk doel. Naar onze mening kunnen we er alleen voor zorgen dat iedereen de voordelen van de slimme autorevolutie deelt als we een neutrale server voor autodata creëren.” 

Voordelen

Opvallend is dat een grote meerderheid van de berijders (70%) bereid is om gegevens anoniem te delen als dat voordelen biedt, zoals minder files, minder reistijd, minder brandstof- of onderhoudskosten, minder voertuigemissie of betere prestaties van de auto. Belangrijke voorwaarde is wel dat de gegevens anoniem worden gedeeld.   

De Autodata en Privacy editie van de Mobiliteitsmonitor is gebaseerd op onderzoek onder circa 4.000 berijders in 16 verschillende landen, waaronder de Benelux, de VS, Frankrijk, Duitsland, VK, Zweden en Spanje. Uit eerdere onderzoeken bleek ook dat consumenten wantrouwig zijn ten opzichte van partijen die voertuigdata verzamelen.