Pon spreekt verhalen over vertraagde productiestart VW ID.3 tegen

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Volkswagen heeft veel geïnvesteerd in de ID.3 . (Foto: Shutterstock)

Bij de tests met de voorseriemodellen van de elektrische Volkswagen ID.3 zijn hardnekkige softwareproblemen ontdekt, die maken dat onderdelen van de auto niet goed met elkaar communiceren. Dat meldt het Duitse Manager Magazin, dat vreest dat het voornemen om deze zomer de serieproductie op te starten niet wordt gehaald. De problemen zouden zelfs tot maximaal een jaar vertraging kunnen leiden. Volkswagen-importeur Pon spreekt de berichten tegen. Woordvoerder Luuk Hoogezand van Volkswagen-importeur Pon verklaart tegen Automotive dat “de lancering van de ID.3 gewoon deze zomer plaatsvindt.”

MEB-platform

De softwareproblemen werden in december ook al gemeld. Volkswagen stelde toen dat de ontwikkeling “iets meer tijd kost dan gedacht, maar de productiedoelen worden niet bedreigd.” VW wil grote aantallen EV’s bouwen op het elektrische MEB-platform. De eerste VW die op het platform gebouwd wordt, is de ID.3

Volgens Manager Magazin, dat zegt te beschikken over een interne bron bij VW, komt zelfs het topmanagement regelmatig langs om de voortgang van de ontwikkeling op de voet te volgen. Ook zouden er al ontslagen zijn gevallen. De softwareproblemen zouden voortkomen uit een te haastig ontworpen basisarchitectuur, waardoor de verschillende systemen niet correct met elkaar communiceren of zelfs uitvallen.

‘First edition’

Mei vorig jaar ging het eerste model van de ID.3, de ‘first edition’, in de voorverkoop. De 30 duizend beschikbare auto’s waren razendsnel verkocht – een groot deel aan Nederlanders. Daarbij werd afgesproken dat de auto vanaf zomer 2020 werd uitgeleverd.