Bromfietsrijbewijs mag in België ook op speedpedelec gehaald worden

Speedpedelec • Wie in België met een speedpedelec wil rijden, moet een rijbewijs AM of A halen, tenzij men al een autorijbewijs (rijbewijs B) heeft. Tot nu toe moest dat rijbewijs AM of A op een bromfiets behaald worden, zelfs als men het wilde gebruiken voor een speedpedelec. Daaraan komt nu een einde. Het praktisch rijexamen voor het rijbewijs AM mag voortaan op de speedpedelec afgelegd worden.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: De Kopgroep)

Een speedpedelec heet ook wel high speed e-bike en is een tweewieler met elektrische trapondersteuning. ‘Gewone’ elektrische fietsen en e-bikes mogen niet harder dan 25 kilometer per uur. Een speedpedelec mag niet harder dan 45 kilometer per uur. Daarom worden ze als bromfiets beschouwd.

Ook in Nederland geldt dat personen zonder autorijbewijs of motorrijbewijs, een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) moeten halen. Dat geldt dan vervolgens voor en bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel.

In Nederland wordt het examen afgelegd met een ‘normale’ bromfiets. De speedpedelec wordt straks gezien als een elektrische bromfiets met trapondersteuning. De speedpedelec valt hiermee dus niet onder de definitie van een bromfiets (die volgens de definitie geen trapondersteuning heeft), waardoor een examen op de speedpedelec niet toegestaan is.

Nederland

Gebruik van een snorfiets of een speedpedelec (elektrische bromfiets met trapondersteuning tot 45 km/h) is bij het praktijkexamen in Nederland niet toegestaan.

Volgens het CBR zijn er geen plannen om het praktijkexamen hier in Nederland aan te passen. De bromfiets op twee wielen moet op het praktijkexamen voorzien zijn van een geldig Nederlands kenteken, twee spiegels en een L-bord dat goed leesbaar aan de achterzijde is aangebracht. De bromfiets dient tijdens het examen verzekerd te zijn en technisch in goede staat te verkeren. De benodigde communicatieapparatuur wordt door het CBR ter beschikking gesteld.

Bromfietsrijbewijs mag in België ook op speedpedelec gehaald worden | Fleet&Mobility

Bromfietsrijbewijs mag in België ook op speedpedelec gehaald worden

Speedpedelec • Wie in België met een speedpedelec wil rijden, moet een rijbewijs AM of A halen, tenzij men al een autorijbewijs (rijbewijs B) heeft. Tot nu toe moest dat rijbewijs AM of A op een bromfiets behaald worden, zelfs als men het wilde gebruiken voor een speedpedelec. Daaraan komt nu een einde. Het praktisch rijexamen voor het rijbewijs AM mag voortaan op de speedpedelec afgelegd worden.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: De Kopgroep)

Een speedpedelec heet ook wel high speed e-bike en is een tweewieler met elektrische trapondersteuning. ‘Gewone’ elektrische fietsen en e-bikes mogen niet harder dan 25 kilometer per uur. Een speedpedelec mag niet harder dan 45 kilometer per uur. Daarom worden ze als bromfiets beschouwd.

Ook in Nederland geldt dat personen zonder autorijbewijs of motorrijbewijs, een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) moeten halen. Dat geldt dan vervolgens voor en bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel.

In Nederland wordt het examen afgelegd met een ‘normale’ bromfiets. De speedpedelec wordt straks gezien als een elektrische bromfiets met trapondersteuning. De speedpedelec valt hiermee dus niet onder de definitie van een bromfiets (die volgens de definitie geen trapondersteuning heeft), waardoor een examen op de speedpedelec niet toegestaan is.

Nederland

Gebruik van een snorfiets of een speedpedelec (elektrische bromfiets met trapondersteuning tot 45 km/h) is bij het praktijkexamen in Nederland niet toegestaan.

Volgens het CBR zijn er geen plannen om het praktijkexamen hier in Nederland aan te passen. De bromfiets op twee wielen moet op het praktijkexamen voorzien zijn van een geldig Nederlands kenteken, twee spiegels en een L-bord dat goed leesbaar aan de achterzijde is aangebracht. De bromfiets dient tijdens het examen verzekerd te zijn en technisch in goede staat te verkeren. De benodigde communicatieapparatuur wordt door het CBR ter beschikking gesteld.