Nieuwe milieuzones en stickerplicht in Franse steden

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Crit’air classificeert motorvoertuigen aan de hand van de Euro-klasse in genummerde groepen. De groep dient met een sticker kenbaar te worden gemaakt op de voorruit. De komende jaren kunnen steden auto’s met lagere Euro-klassen gaan weren. Dit moet de luchtkwaliteit ten goede komen.

Het Crit’air-systeem werd vorig jaar juli ingevoerd in Parijs, het gebied binnen de Boulevard Périphérique. In het najaar van 2016 volgde de agglomeratie van Grenoble.

Simulator

Met ingang van 1 juli geldt de stickerplicht voor de gehele Parijse metropoolregio Île de France. Ook de toegang tot Lyon wordt beperkt voor oudere en vervuilende voertuigen. In september volgen Lille, Straatsburg, Bordeaux en Montpellier.

Voorheen gold de stickerplicht alleen voor voertuigen op Frans kenteken. De sticker was niet in het buitenland verkrijgbaar. Inmiddels geldt de plicht in de diverse steden en regio’s ook voor buitenlandse voertuigen. Aanvragen van de sticker kan via een website van de Franse overheid. Vaststellen van de klasse van het voertuig kan via een simulator op de site.

Nieuwe milieuzones en stickerplicht in Franse steden | Fleet&Mobility

Nieuwe milieuzones en stickerplicht in Franse steden

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Crit’air classificeert motorvoertuigen aan de hand van de Euro-klasse in genummerde groepen. De groep dient met een sticker kenbaar te worden gemaakt op de voorruit. De komende jaren kunnen steden auto’s met lagere Euro-klassen gaan weren. Dit moet de luchtkwaliteit ten goede komen.

Het Crit’air-systeem werd vorig jaar juli ingevoerd in Parijs, het gebied binnen de Boulevard Périphérique. In het najaar van 2016 volgde de agglomeratie van Grenoble.

Simulator

Met ingang van 1 juli geldt de stickerplicht voor de gehele Parijse metropoolregio Île de France. Ook de toegang tot Lyon wordt beperkt voor oudere en vervuilende voertuigen. In september volgen Lille, Straatsburg, Bordeaux en Montpellier.

Voorheen gold de stickerplicht alleen voor voertuigen op Frans kenteken. De sticker was niet in het buitenland verkrijgbaar. Inmiddels geldt de plicht in de diverse steden en regio’s ook voor buitenlandse voertuigen. Aanvragen van de sticker kan via een website van de Franse overheid. Vaststellen van de klasse van het voertuig kan via een simulator op de site.