Amsterdam bestelt toch minder dieselvuilniswagens

Amsterdam • Amsterdam bestelt 27 in plaats van 37 nieuwe vuilniswagens die op diesel rijden. Dat meldt het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Er ontstond veel commotie toen de gemeente koos voor biodiesel-afvalwagens ondanks het feit dat het gebied binnen de ringweg A10 vanaf 2025 een uitstootvrije milieuzone is. Door net voor 2025 nieuwe dieselvoertuigen aan te schaffen, viel de gemeente binnen de eigen uitzonderingsregels.

In de brief schrijft het college dat een afweging gemaakt is tussen milieu-overwegingen en praktisch gebruik. Door het overvolle elektriciteitsnetwerk zou de overstap naar een volledig elektrisch park onhaalbaar zijn. Het college meldt dat het door enkele aanpassingen toch minder diesels besteld hoeven te worden.

Van de 135 vuilniswagens die in Amsterdam rijden zullen er vanaf 2026 35 elektrisch zijn. Voor de rest van de benodigde capaciteit kan de gemeente teruggrijpen op de uitzondering die is geschapen voor minder dan vijf jaar oude dieselvoertuigen.

Amsterdam bestelt toch minder dieselvuilniswagens | Fleet&Mobility

Amsterdam bestelt toch minder dieselvuilniswagens

Amsterdam • Amsterdam bestelt 27 in plaats van 37 nieuwe vuilniswagens die op diesel rijden. Dat meldt het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Er ontstond veel commotie toen de gemeente koos voor biodiesel-afvalwagens ondanks het feit dat het gebied binnen de ringweg A10 vanaf 2025 een uitstootvrije milieuzone is. Door net voor 2025 nieuwe dieselvoertuigen aan te schaffen, viel de gemeente binnen de eigen uitzonderingsregels.

In de brief schrijft het college dat een afweging gemaakt is tussen milieu-overwegingen en praktisch gebruik. Door het overvolle elektriciteitsnetwerk zou de overstap naar een volledig elektrisch park onhaalbaar zijn. Het college meldt dat het door enkele aanpassingen toch minder diesels besteld hoeven te worden.

Van de 135 vuilniswagens die in Amsterdam rijden zullen er vanaf 2026 35 elektrisch zijn. Voor de rest van de benodigde capaciteit kan de gemeente teruggrijpen op de uitzondering die is geschapen voor minder dan vijf jaar oude dieselvoertuigen.