ANWB: Snelle aanpak wegen en fietspaden vereist

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Het aantal fietsers is door de coronacrisis toegenomen. (Foto: Shutterstock)

De ANWB is bezorgd over de inrichting van wegen en fietspaden en vreest meer slachtoffers in het verkeer, omdat mensen het openbaar vervoer mijden. Dat maakt de ANWB vandaag bekend.

Vanwege het coronavirus neemt het aantal Nederlanders dat op de fiets stapt toe. Nog voor de coronacrisis is, volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen,  berekend dat het aantal verkeersdoden de komende vijftien jaar toeneemt als er geen maatregelen worden genomen. “We dachten dat we de tijd hadden om de inrichting van wegen en fietspaden aan te pakken. Door de coronacrisis hebben we die tijd niet meer.”

Fietspaden zijn veiliger te maken door een snelheidslimiet in te stellen, denkt Van Bruggen. “Waarom moet een speed pedelec of een snelle e-bike tussen de auto’s op de weg? Op de fietspaden in de stad mag je maximaal 20 kilometer per uur en op de fietssnelwegen tussen steden mag je 45 kilometer per uur.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een half miljard vrijgemaakt voor verkeersveiligheid, geeft Van Bruggen aan. Hij verwacht dat er bij verkeersveiligheid ook naar fietsvoorzieningen worden gekeken. “Gemeenten kunnen aanspraak maken op dat geld als ze zelf ook de helft financieren. Ik ben bezorgd dat dat niet lukt vanwege de economische crisis. Dorpen en steden zullen zeggen: het geld voor verkeersveiligheid is op. Dan accepteren we dus als dat er meer doden en zwaargewonden vallen.”

Volgens Van Bruggen moet de overheid meer geld vrijmaken voor verkeersveiligheid. “Die pot geld moet geheel gebruikt worden. Laat dan de cofinanciering maar los. Laat gemeenten maar met de plannen komen en en de rijksoverheid betalen.”

ANWB: Snelle aanpak wegen en fietspaden vereist | Fleet&Mobility

ANWB: Snelle aanpak wegen en fietspaden vereist

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Het aantal fietsers is door de coronacrisis toegenomen.
Het aantal fietsers is door de coronacrisis toegenomen. (Foto: Shutterstock)

De ANWB is bezorgd over de inrichting van wegen en fietspaden en vreest meer slachtoffers in het verkeer, omdat mensen het openbaar vervoer mijden. Dat maakt de ANWB vandaag bekend.

Vanwege het coronavirus neemt het aantal Nederlanders dat op de fiets stapt toe. Nog voor de coronacrisis is, volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen,  berekend dat het aantal verkeersdoden de komende vijftien jaar toeneemt als er geen maatregelen worden genomen. “We dachten dat we de tijd hadden om de inrichting van wegen en fietspaden aan te pakken. Door de coronacrisis hebben we die tijd niet meer.”

Fietspaden zijn veiliger te maken door een snelheidslimiet in te stellen, denkt Van Bruggen. “Waarom moet een speed pedelec of een snelle e-bike tussen de auto’s op de weg? Op de fietspaden in de stad mag je maximaal 20 kilometer per uur en op de fietssnelwegen tussen steden mag je 45 kilometer per uur.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een half miljard vrijgemaakt voor verkeersveiligheid, geeft Van Bruggen aan. Hij verwacht dat er bij verkeersveiligheid ook naar fietsvoorzieningen worden gekeken. “Gemeenten kunnen aanspraak maken op dat geld als ze zelf ook de helft financieren. Ik ben bezorgd dat dat niet lukt vanwege de economische crisis. Dorpen en steden zullen zeggen: het geld voor verkeersveiligheid is op. Dan accepteren we dus als dat er meer doden en zwaargewonden vallen.”

Volgens Van Bruggen moet de overheid meer geld vrijmaken voor verkeersveiligheid. “Die pot geld moet geheel gebruikt worden. Laat dan de cofinanciering maar los. Laat gemeenten maar met de plannen komen en en de rijksoverheid betalen.”