Auto en fiscus

Laatste update:

‘Kabinetsformatie: Rekeningrijden terug op de agenda’

Rekeningrijden zou onder meer kunnen helpen tegen files. (Foto: Shutterstock)

Rekeningrijden vormt onderdeel van het nieuwe regeerakkoord, dat komende week wordt verwacht. Volgende week wordt de presentatie verwacht van het nieuwe kabinet van VVD, D66, CDA en CU.

Volgens vele media, waaronder de NOS, bevat het nieuwe regeerakkoord het voornemen om het rekeningrijden in te voeren. Dit zou gelden voor elektrische auto’s die nu geen wegenbelasting betalen, en voor auto’s met een verbrandingsmotor.

De invoering van het rekeningrijden neemt vermoedelijk wel tijd in beslag: bronnen van de NOS verwachten dat de maatregel pas ná het komende kabinet Rutte IV van kracht zullen worden.

Opvallend

De invoering van rekeningrijden is opvallend, omdat de VVD zich altijd tegenstander heeft betoond, al waren er voorzichtige tekenen dat de partij op het onderwerp aan het draaien is. In het ’treinakkoord’ dat CU-leider Gert-Jan Segers vorig maand in de trein vergat, stond rekeningrijden ook nog niet vermeld. D66 is echter duidelijk voorstander, en wil de motorrijtuigenbelasting inruilen voor het rekeningrijden. 

Rekeningrijden – betalen voor het gebruik van een auto, niet voor het bezit – kent al jaren felle voor- en tegenstanders. De Mobiliteitsalliantie, bestaande uit onder andere Bovag, RAI, VNA, ANWB en Natuur&Milieu, pleit al jaren voor rekeningrijden

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Jeroen Vos
‘Kabinetsformatie: Rekeningrijden terug op de agenda’ | Fleet&Mobility

‘Kabinetsformatie: Rekeningrijden terug op de agenda’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Rekeningrijden zou onder meer kunnen helpen tegen files. (Foto: Shutterstock)

Volgens vele media, waaronder de NOS, bevat het nieuwe regeerakkoord het voornemen om het rekeningrijden in te voeren. Dit zou gelden voor elektrische auto’s die nu geen wegenbelasting betalen, en voor auto’s met een verbrandingsmotor.

De invoering van het rekeningrijden neemt vermoedelijk wel tijd in beslag: bronnen van de NOS verwachten dat de maatregel pas ná het komende kabinet Rutte IV van kracht zullen worden.

Opvallend

De invoering van rekeningrijden is opvallend, omdat de VVD zich altijd tegenstander heeft betoond, al waren er voorzichtige tekenen dat de partij op het onderwerp aan het draaien is. In het ’treinakkoord’ dat CU-leider Gert-Jan Segers vorig maand in de trein vergat, stond rekeningrijden ook nog niet vermeld. D66 is echter duidelijk voorstander, en wil de motorrijtuigenbelasting inruilen voor het rekeningrijden. 

Rekeningrijden – betalen voor het gebruik van een auto, niet voor het bezit – kent al jaren felle voor- en tegenstanders. De Mobiliteitsalliantie, bestaande uit onder andere Bovag, RAI, VNA, ANWB en Natuur&Milieu, pleit al jaren voor rekeningrijden