Staatssecretaris Van Veldhoven opent eerste slimme laadplein

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Eerste slimme laadplein open in Culemborg. (Foto: Ministerie van I&W)

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft vandaag in Culemborg het eerste nieuwe, slimme laadplein geopend. Zo meldt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Volgens het ministerie is het laadplein in Culemborg een goed voorbeeld voor de toekomst. Via de slimme laadpalen is een elektrische auto op te laden en kan het overschot aan energie worden teruggeleverd. Ook kan er worden geladen tegen een lager tarief, omdat de auto en de laadpaal worden ingezet om het elektriciteitsnet beter in balans te houden. Het is de bedoeling dat er de komende periode 45 van zulke slimme laadpleinen in ons land in gebruik worden genomen. Van Veldhoven kondigde eerder al aan vijf miljoen euro uit te trekken voor 45 slimme laadpleinen. Onder andere in Amsterdam, Gouda, Maastricht, Rotterdam, Breda en Utrecht staan zulke pleinen gepland.

“Nederland kan vanaf nu niet alleen groen, maar ook slim laden”, aldus Van Veldhoven. “Slim laden maakt elektrisch rijden nog interessanter. Het is laden op maat. Je bepaalt zelf wanneer en hoe je batterij opgeladen moet zijn en ook wanneer en tegen welke prijs je stroom afneemt en teruglevert aan het net.”

De stroom in de palen in Culemborg is afkomstig van 784 zonnepalen bovenop het laadplein, dat is opgezet door de buurtbewoners. Zij exploiteren het laadplein. “Drie jaar geleden hadden we een plan voor het opwekken van onze eigen stroom boven de parkeerplaats met een laadplein eronder”, aldus buurtbewoner en projectleider Arjen Schamhart. “Dit jaar is slim laden erbij gekomen.”

Staatssecretaris Van Veldhoven opent eerste slimme laadplein | Fleet&Mobility

Staatssecretaris Van Veldhoven opent eerste slimme laadplein

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Eerste slimme laadplein open in Culemborg. (Foto: Ministerie van I&W)

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft vandaag in Culemborg het eerste nieuwe, slimme laadplein geopend. Zo meldt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Volgens het ministerie is het laadplein in Culemborg een goed voorbeeld voor de toekomst. Via de slimme laadpalen is een elektrische auto op te laden en kan het overschot aan energie worden teruggeleverd. Ook kan er worden geladen tegen een lager tarief, omdat de auto en de laadpaal worden ingezet om het elektriciteitsnet beter in balans te houden. Het is de bedoeling dat er de komende periode 45 van zulke slimme laadpleinen in ons land in gebruik worden genomen. Van Veldhoven kondigde eerder al aan vijf miljoen euro uit te trekken voor 45 slimme laadpleinen. Onder andere in Amsterdam, Gouda, Maastricht, Rotterdam, Breda en Utrecht staan zulke pleinen gepland.

“Nederland kan vanaf nu niet alleen groen, maar ook slim laden”, aldus Van Veldhoven. “Slim laden maakt elektrisch rijden nog interessanter. Het is laden op maat. Je bepaalt zelf wanneer en hoe je batterij opgeladen moet zijn en ook wanneer en tegen welke prijs je stroom afneemt en teruglevert aan het net.”

De stroom in de palen in Culemborg is afkomstig van 784 zonnepalen bovenop het laadplein, dat is opgezet door de buurtbewoners. Zij exploiteren het laadplein. “Drie jaar geleden hadden we een plan voor het opwekken van onze eigen stroom boven de parkeerplaats met een laadplein eronder”, aldus buurtbewoner en projectleider Arjen Schamhart. “Dit jaar is slim laden erbij gekomen.”