Infrastructuur

Laatste update:

Noord-Holland krijgt 8 waterstofstations

(Foto: Shutterstock)

De provincie Noord-Holland krijgt minstens 8 tankstations voor waterstof. Die zijn in eerste instantie bestemd voor zware voertuigen, zoals vrachtwagens, mobiele werktuigen en landbouwvoertuigen. Doel is daarnaast nadrukkelijk ook het stimuleren van de vraag naar waterstof om zo te zorgen voor een gezonde economische grondslag voor deze tankstations, laat de provincie in een bericht weten.

Noord-Holland heeft dat doel vastgelegd in een Convenant Waterstof dat door bijna 60 partijen is ondertekend. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Voor er een waterstofvoertuig wordt aangeschaft, moet er zekerheid zijn dat er waterstof getankt kan worden. En voor een waterstoftankstation wordt geopend, moet er wel vraag zijn. We willen met dit convenant dit ‘kip-ei’-probleem doorbreken.”

Uitdagingen samen aangaan

Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen lijkt duurzame waterstof een goed alternatief voor vrachtwagens, mobiele werktuigen, landbouwvoertuigen en binnenvaart, aldus de provincie. “Doordat ondernemers nu geen stappen durven nemen, komt de ontwikkeling van waterstof onvoldoende van de grond. En hoe zit het eigenlijk met de vergunningverlening? Bovendien levert de overgang naar waterstof nieuwe banen op, in de techniek én in de wetenschap. De uitdagingen rond waterstof kunnen alleen samen worden aangegaan: de betrokken overheden samen met leveranciers van voertuigen, met transporteurs en met brandstofleveranciers.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Noord-Holland krijgt 8 waterstofstations | Fleet&Mobility
Infrastructuur

Laatste update:

Noord-Holland krijgt 8 waterstofstations

(Foto: Shutterstock)

De provincie Noord-Holland krijgt minstens 8 tankstations voor waterstof. Die zijn in eerste instantie bestemd voor zware voertuigen, zoals vrachtwagens, mobiele werktuigen en landbouwvoertuigen. Doel is daarnaast nadrukkelijk ook het stimuleren van de vraag naar waterstof om zo te zorgen voor een gezonde economische grondslag voor deze tankstations, laat de provincie in een bericht weten.

Noord-Holland heeft dat doel vastgelegd in een Convenant Waterstof dat door bijna 60 partijen is ondertekend. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Voor er een waterstofvoertuig wordt aangeschaft, moet er zekerheid zijn dat er waterstof getankt kan worden. En voor een waterstoftankstation wordt geopend, moet er wel vraag zijn. We willen met dit convenant dit ‘kip-ei’-probleem doorbreken.”

Uitdagingen samen aangaan

Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen lijkt duurzame waterstof een goed alternatief voor vrachtwagens, mobiele werktuigen, landbouwvoertuigen en binnenvaart, aldus de provincie. “Doordat ondernemers nu geen stappen durven nemen, komt de ontwikkeling van waterstof onvoldoende van de grond. En hoe zit het eigenlijk met de vergunningverlening? Bovendien levert de overgang naar waterstof nieuwe banen op, in de techniek én in de wetenschap. De uitdagingen rond waterstof kunnen alleen samen worden aangegaan: de betrokken overheden samen met leveranciers van voertuigen, met transporteurs en met brandstofleveranciers.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie