Noord-Holland krijgt 8 waterstofstations

Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Noord-Holland heeft dat doel vastgelegd in een Convenant Waterstof dat door bijna 60 partijen is ondertekend. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Voor er een waterstofvoertuig wordt aangeschaft, moet er zekerheid zijn dat er waterstof getankt kan worden. En voor een waterstoftankstation wordt geopend, moet er wel vraag zijn. We willen met dit convenant dit ‘kip-ei’-probleem doorbreken.”

Uitdagingen samen aangaan

Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen lijkt duurzame waterstof een goed alternatief voor vrachtwagens, mobiele werktuigen, landbouwvoertuigen en binnenvaart, aldus de provincie. “Doordat ondernemers nu geen stappen durven nemen, komt de ontwikkeling van waterstof onvoldoende van de grond. En hoe zit het eigenlijk met de vergunningverlening? Bovendien levert de overgang naar waterstof nieuwe banen op, in de techniek én in de wetenschap. De uitdagingen rond waterstof kunnen alleen samen worden aangegaan: de betrokken overheden samen met leveranciers van voertuigen, met transporteurs en met brandstofleveranciers.”