Autoregeling

Laatste update:

Milieu-investeringsaftrek waterstof werktuigen en hybride voertuigen verdwijnt

(Foto: Shutterstock).

Ondernemers krijgen in 2024 geen milieu-investeringsaftrek meer voor investeringen in hybride voertuigen en waterstof aangedreven werktuigen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij de publicatie van de nieuwste Milieulijst.

De Milieulijst krijgt een flinke herziening. Er zijn 108 bedrijfsmiddelen van de lijst verwijderd, waaronder vervoersmiddelen met fossiele brandstofmotoren en hybride motoren. Ook waterstof aangedreven werktuigen zijn van de lijst geschrapt.

De eisen voor investeringen in elektrisch aangedreven bakfietsen zijn ook aangescherpt. Zo krijgen ondernemers alleen een belastingvoordeel al zij de elektrische bakfiets enkel zakelijk gebruiken.

Ook het belastingvoordeel voor de aanschaf van laadpalen is aangepast. Ondernemers krijgen voortaan alleen voor de aanschaf van laadpunten voor zwaar vervoer nog een belastingvoordeel, en niet meer voor laadpalen voor licht vervoer zoals personenauto’s.

Overlap

‘Bedrijfsmiddelen gaan sneller van de lijst af als deze gangbaar worden. Of als er overlap is met andere vormen van overheidssteun’, stelt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De milieu-investeringsaftrek biedt ondernemers de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Ondernemers kunnen tot 45 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst.

Voor de MIA/Vamil-regeling trekt de overheid volgend jaar 217 miljoen euro uit.

Milieu-investeringsaftrek waterstof werktuigen en hybride voertuigen verdwijnt | Fleet&Mobility

Milieu-investeringsaftrek waterstof werktuigen en hybride voertuigen verdwijnt

Belasting • Ondernemers krijgen in 2024 geen milieu-investeringsaftrek meer voor investeringen in hybride voertuigen en waterstof aangedreven werktuigen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij de publicatie van de nieuwste Milieulijst.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

De Milieulijst krijgt een flinke herziening. Er zijn 108 bedrijfsmiddelen van de lijst verwijderd, waaronder vervoersmiddelen met fossiele brandstofmotoren en hybride motoren. Ook waterstof aangedreven werktuigen zijn van de lijst geschrapt.

De eisen voor investeringen in elektrisch aangedreven bakfietsen zijn ook aangescherpt. Zo krijgen ondernemers alleen een belastingvoordeel al zij de elektrische bakfiets enkel zakelijk gebruiken.

Ook het belastingvoordeel voor de aanschaf van laadpalen is aangepast. Ondernemers krijgen voortaan alleen voor de aanschaf van laadpunten voor zwaar vervoer nog een belastingvoordeel, en niet meer voor laadpalen voor licht vervoer zoals personenauto’s.

Overlap

‘Bedrijfsmiddelen gaan sneller van de lijst af als deze gangbaar worden. Of als er overlap is met andere vormen van overheidssteun’, stelt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De milieu-investeringsaftrek biedt ondernemers de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Ondernemers kunnen tot 45 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst.

Voor de MIA/Vamil-regeling trekt de overheid volgend jaar 217 miljoen euro uit.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.