Nederland voorloper in laden van EV met zonne-energie

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Volgens Wallbox kan eco-charging elke EV bezitter tot 1.000 euro per jaar besparen. (Foto: Wallbox)

De groei van het aantal zonnepanelen bereikte in 2022 een record groeipercentage van 30 procent, waarmee het totaal aantal woningen op 2 miljoen is komen te staan. Hiermee staat Nederland in vergelijking met alle Europese landen op nummer één wanneer het gaat om het aantal zonnepanelen per inwoner. 

Ook had Nederland te maken met een groei op het gebied van EV’s. Bijna 24 procent van de nieuwe auto’s die vorig jaar zijn aangeschaft waren volledig elektrisch. Dit ten opzichte van 11 procent in 2021, waarbij het aantal gekochte hybride voertuigen steeg met 3 procent. Logischerwijs deed dit ook het aantal EV-laders flink stijgen. Midden 2022 waren dat er zo’n 100.000 op publieke locaties en ongeveer 67 procent van de EV eigenaren heeft een lader voor thuis.

Duizend euro besparen

Volgens Wallbox kan eco-charging elke EV bezitter tot 1.000 euro per jaar besparen, en kan daarnaast de druk op het elektriciteitsnet verlagen. Waar 68 procent van de Nederlandse EV-eigenaren ook over zonnepanelen thuis beschikt, wil 95 procent van hen dan ook de zelf opgewekte energie inzetten voor het laden van hun auto of wordt dit door hen al gedaan, aldus het onderzoek.

De volgende stap is volgens Wallbox bi-directioneel laden. Doordat er door deze technologie zowel geladen als ontladen kan worden met de EV-lader, transformeert het tot energiebron voor thuis.

Nederland voorloper in laden van EV met zonne-energie | Fleet&Mobility

Nederland voorloper in laden van EV met zonne-energie

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Volgens Wallbox kan eco-charging elke EV bezitter tot 1.000 euro per jaar besparen. (Foto: Wallbox)

De groei van het aantal zonnepanelen bereikte in 2022 een record groeipercentage van 30 procent, waarmee het totaal aantal woningen op 2 miljoen is komen te staan. Hiermee staat Nederland in vergelijking met alle Europese landen op nummer één wanneer het gaat om het aantal zonnepanelen per inwoner. 

Ook had Nederland te maken met een groei op het gebied van EV’s. Bijna 24 procent van de nieuwe auto’s die vorig jaar zijn aangeschaft waren volledig elektrisch. Dit ten opzichte van 11 procent in 2021, waarbij het aantal gekochte hybride voertuigen steeg met 3 procent. Logischerwijs deed dit ook het aantal EV-laders flink stijgen. Midden 2022 waren dat er zo’n 100.000 op publieke locaties en ongeveer 67 procent van de EV eigenaren heeft een lader voor thuis.

Duizend euro besparen

Volgens Wallbox kan eco-charging elke EV bezitter tot 1.000 euro per jaar besparen, en kan daarnaast de druk op het elektriciteitsnet verlagen. Waar 68 procent van de Nederlandse EV-eigenaren ook over zonnepanelen thuis beschikt, wil 95 procent van hen dan ook de zelf opgewekte energie inzetten voor het laden van hun auto of wordt dit door hen al gedaan, aldus het onderzoek.

De volgende stap is volgens Wallbox bi-directioneel laden. Doordat er door deze technologie zowel geladen als ontladen kan worden met de EV-lader, transformeert het tot energiebron voor thuis.