CDA Delft verbaasd over gebrek aan samenwerking autonome autoprojecten

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:

Het CDA Delft zegt in een brief aan B&W verbaasd te zijn over het gebrek aan samenwerking met buurgemeente Rijswijk op het gebied van zelfrijdende auto’s. Rijswijk neemt deel aan het project Nationaal Smart City Living Lab, waarin de gemeenten Breda, Dordrecht, Helmond, Rijswijk, Veldhoven en Zoetermeer op het gebied van Smart Cities samenwerken. Het Rijswijkse zelfrijdende autoproject is hier onderdeel van.

Twee aparte pilots

TU Delft is ook bezig met een pilot met zelfrijdende auto’s en ontving hiervoor een gemeentesubsidie van 60 duizend euro.De CDA-fractie van Delft vraagt zich onder meer af of B&W op de hoogte was van het initiatief in Rijswijk. “In het Rijswijkse deel van de wijk Vrijenban (vlak langs de grens met Delft) rijden straks autonome auto’s rond, terwijl enkele kilometers verderop bij de TU Campus hetzelfde gebeurt. Beide initiatieven worden gesteund met gemeentelijk belastinggeld. Het CDA Delft wijst erop dat deze manier van werken door buurgemeentes niet efficiënt is, met mogelijk verspilling van belastinggeld tot gevolg. Laat de Rijswijkse auto’s ook naar Delft rijden en terug, dat helpt de innovatie waarschijnlijk nog verder ook”, schrijft de politieke partij.

Laat de Rijswijkse auto’s ook naar Delft rijden, dat helpt de innovatie nog verder.

Volgens het CDA moeten de initiatieven op zeer korte termijn worden gestroomlijnd en de partij stelt voor om het lokale initiatief Smart City Hubs op de Green Village van TU Delft onder te brengen bij het Nationaal Smart City Living Lab, waar de Rijswijkse pilot onderdeel van uitmaakt, “zodat we kunnen leren van de proeven die in andere deelnemende gemeentes zijn of worden gedaan”.

Er zijn meerdere initiatieven in Nederland op het gebied van zelfrijdende auto’s. Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen wil dat Nederland gidsland wordt op het gebed van autonoom (elektrisch) rijden.

De TU Delft is om een reactie gevraagd.