Klaas Dijkhoff doorbreekt VVD-taboe rekeningrijden

Maarten Maarten
• Laatste update:
Klaas Dijkhoff zet de deur op een kier naar het rekeningrijden (foto: Shutterstock)

De VVD gaat serieus kijken naar de mogelijkheid om rekeningrijden in te voeren. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zegt dat in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

Dijkhoff zegt in het interview dat ook de VVD zich realiseert dat de schatkist veel inkomsten misloopt aan accijnzen op brandstof, nu steeds meer mensen overstappen op elektrisch rijden. “Nu is het: hoe meer je rijdt, hoe meer je tankt en hoe meer je betaalt”, zegt hij in de podcast. “Als dat niet meer via de pomp gaat, moeten we nadenken hoe dat wel moet.” Lees onze analyse (uit 2017). ‘Mobiliteitsalliantie moet afrekenen met VVD’

Dijkhoff meldt over rekeningrijden dat het een vlakke heffing zou moeten zijn, en geen spitsheffing. Ook sluit hij uit dat een kilometerheffing nog deze kabinetsperiode wordt ingevoerd. “Het denken staat niet stil. Als straks heel veel mensen elektrisch rijden moet je een manier vinden waarop die ook hun fair share meebetalen. Wij willen eerst als partij verzinnen hoe dat moet en daar mag de kiezer dan een oordeel over vormen.” Steeds meer partijen zijn voorstander van rekeningrijden. De RAI pleit er voor om het in 2024 in te voeren.

Het is voor het eerst dat de VVD rekeningrijden overweegt. Eerder deze week reageerde minister Van Nieuwenhuizen nog afwijzend, toen de Mobiliteitsalliantie in haar rapport adviseerde om een vlakke kilometerheffing in te voeren.