Essent partner grote laad-hub emissievrije stadsdistributie Amsterdam

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Voor de regio Amsterdam wordt een grote laad-hub gebouwd voor elektrische stadsdistributie. (Foto: Essent)

Het City Logistics Innovation Campus (CLIC) moet de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in de stadslogistiek in de regio van de hoofdstad. Dat meldt Essent vandaag. De campus moet niet alleen fungeren als transporthub en kantorenterrein voor de food- retail- en servicelogistiek, maar zal ook horeca- en sportfaciliteiten bieden. Naar eigen zeggen is de CLIC de eerste Europese campus voor stadslogistiek. De hub, gelegen aan de A9 bij Badhoevedorp, moet uitgroeien tot een centraal overslagpunt voor goederen en innovatiecampus voor de stadslogistiek van de regio groot Amsterdam. Steden mogen vanaf 2025 zero-emissiezones instellen voor bestelwagens. Dat betekent dat gemeenten zones mogen aanwijzen waar alleen nog bestelwagens en vrachtwagens in mogen die geen uitlaatgassen uitstoten. De verwachting is dat Amsterdam zulke zones ook zal gaan instellen. 

Ambitieus

Essent Energy Structure Solutions gaat zorgen voor de elektriciteit van CLIC. Behalve een groot laadsysteem voor duurzame elektrische mobiliteit, komen er ook zonnepanelen en een groot aantal grote batterijen waarin de geproduceerde zonne-energie kan worden opgeslagen zodat de campus zo energieneutraal mogelijk kan functioneren

“Met Essent aan boord kunnen we beschikken over geavanceerde oplossingen om het energiesysteem zo duurzaam mogelijk te maken”, aldus Robert Kreeft, projectmanager van CLIC. Met het project is een investering gemoeid van zo’n 250 miljoen euro.

Onlangs werd ook in Duivendrecht een laad-hub geopend voor elektrische stadsdistributie.