Albert Heijn gaat binnensteden volledig elektrisch bevoorraden

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Albert Heijn gaat schoon en stil de binnenstad in. (Foto: Albert Heijn)

Albert Heijn en zijn vervoerspartners breiden de komende periode het aantal elektrische vrachtwagens en elektrische bezorgauto’s uit. Door een goede planning van ritten, laadmomenten en -locaties kan daarmee worden gezorgd dat in de centra van de vier grote binnensteden volledig elektrische kan worden bevoorraad en bezorgd. Hiermee richt de supermarktketen zich vervroegd op de zero-emissiezones die vanaf 2025 kunnen worden ingevoerd door steden. Vanaf 2030 mogen er alleen nog emissievrije bezorgauto’s en vrachtwagens rijden.

Grote stappen

“De vraag naar transport groeit, mede door de populariteit van thuisbezorging. Tegelijkertijd willen we de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk verminderen. We zien het als onze verantwoordelijkheid om hierin snel grote stappen te zetten”, aldus Constantijn Ninck Blok, directeur Logistiek & Keten bij Albert Heijn. Totdat volledig emissievrije bezorging en bevoorrading mogelijk is, reduceert het bedrijf CO2 door per 2024 over te stappen naar biobrandstoffen en hernieuwbare diesel. Het bedrijf zegt nu al zoveel mogelijk biobrandstoffen in te zetten; sinds 2021 heeft de keten 240 vrachtwagens die rijden op de milieuvriendelijkere brandstof LNG.