Werknemers wonen gemiddeld 22 km van hun werk

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het grootste deel van de werknemers ligt de gemiddelde afstand tussen hun woonplaats en de vestigingsplaats van hun bedrijf of uitzendbureau tussen de 15 en 35 kilometer. Uitschieters zijn de Zeeuws-Vlaamse gemeenten Hulst en Sluis, het Zeeuwse Vlissingen, en de noordelijke gemeenten Eemsmond, Terschelling, Delfzijl en De Marne en Dronten op Flevoland: werknemers in die gemeenten wonen gemiddeld meer dan 35 kilometer bij hun werk vandaan. Vorig jaar meldde het CBS dat Nederlanders gemiddeld een half uur per dag kwijt zijn aan woon-werkverkeer.

In de gemeenten Amsterdam, Westland, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Bunschoten en Edam-Volendam wonen de werkenden juist gemiddeld minder dan 15 km bij hun werk vandaan. Aan de randen van Nederland en in de grote steden werken veel werknemers in hun eigen gemeente. In tweederde van de gemeenten vindt volgens het CBS juist dagelijks “een kleine exodus” plaats. Daar werkt 70 procent of meer van de inwoners in loondienst buiten de gemeentegrens. De gemeente Onderbanken in Limburg spant daarbij de kroon: ruim 90 procent van de werknemers werkt buiten de gemeente.

Het CBS bracht de woonwerkafstand over de weg in kaart van 7 miljoen werknemers in 2015. ZZP’ers zijn niet meegenomen in het onderzoek.

In het afgelopen jaar werden 0,5 procent meer kilometers afgelegd dan het jaar ervoor, meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu: er werd 70,3 miljard kilometer verreden.

Werknemers wonen gemiddeld 22 km van hun werk | Fleet&Mobility

Werknemers wonen gemiddeld 22 km van hun werk

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het grootste deel van de werknemers ligt de gemiddelde afstand tussen hun woonplaats en de vestigingsplaats van hun bedrijf of uitzendbureau tussen de 15 en 35 kilometer. Uitschieters zijn de Zeeuws-Vlaamse gemeenten Hulst en Sluis, het Zeeuwse Vlissingen, en de noordelijke gemeenten Eemsmond, Terschelling, Delfzijl en De Marne en Dronten op Flevoland: werknemers in die gemeenten wonen gemiddeld meer dan 35 kilometer bij hun werk vandaan. Vorig jaar meldde het CBS dat Nederlanders gemiddeld een half uur per dag kwijt zijn aan woon-werkverkeer.

In de gemeenten Amsterdam, Westland, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Bunschoten en Edam-Volendam wonen de werkenden juist gemiddeld minder dan 15 km bij hun werk vandaan. Aan de randen van Nederland en in de grote steden werken veel werknemers in hun eigen gemeente. In tweederde van de gemeenten vindt volgens het CBS juist dagelijks “een kleine exodus” plaats. Daar werkt 70 procent of meer van de inwoners in loondienst buiten de gemeentegrens. De gemeente Onderbanken in Limburg spant daarbij de kroon: ruim 90 procent van de werknemers werkt buiten de gemeente.

Het CBS bracht de woonwerkafstand over de weg in kaart van 7 miljoen werknemers in 2015. ZZP’ers zijn niet meegenomen in het onderzoek.

In het afgelopen jaar werden 0,5 procent meer kilometers afgelegd dan het jaar ervoor, meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu: er werd 70,3 miljard kilometer verreden.