Onderzoek ALD: fiets minder in trek voor woon-werkverkeer

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Minder mensen zeggen liever te fietsen dan te rijden naar het werk. (Foto: Shutterstock)

Bij de vraag welk vervoersmiddel werkende Nederlanders het liefste zouden gebruiken om van en naar het werk te verkiest meer dan de helft (54%) een tweewieler boven de auto (36%) of het openbaar vervoer (10%).
De afstand van huis naar het werk wordt door 63 procent van de niet-fietsende respondenten als belangrijkste belemmering gezien om de fiets te pakken. Ongeveer drie kwart geeft aan de fiets te pakken als de woon-werkafstand kleiner zou zijn. Van de respondenten woont 45 procent binnen 10 kilometer van het werk. Lees het complete onderzoek in de Automotive Kennisbank.

In de 2021 editie van het fietsonderzoek gaf 23 procent van de Nederlanders aan na de covid-lockdowns dagelijks naar het werk te zullen gaan fietsen. In het meest recente onderzoek is dat 18 procent.

Marketingdirecteur Lonneke van der Horst van ALD Automotive concludeert uit het onderzoek dat mensen weer in oude gewoonten terugvallen. “Vooral opvallend vind ik het aandeel Nederlanders dat nu aangeeft helemaal nooit naar het werk te fietsen: dat is 42 procent, terwijl dit vorig jaar dit werd ingeschat op 27 procent.” Ook zegt nu 42 procent van de respondenten nooit naar het werk te fietsen, tegenover 27 procent in 2021. En waar nu driekwart van de respondenten zegt naar het werk te fietsen als de afstand korter zou zijn, was dit in 2021 nog 85 procent.

De resultaten zijn opvallend, omdat uit de cijfers blijkt dat er wel veel meer (e-) fietsen worden gekocht of geleaset.

Onderzoek ALD: fiets minder in trek voor woon-werkverkeer | Fleet&Mobility

Onderzoek ALD: fiets minder in trek voor woon-werkverkeer

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Minder mensen zeggen liever te fietsen dan te rijden naar het werk. (Foto: Shutterstock)

Bij de vraag welk vervoersmiddel werkende Nederlanders het liefste zouden gebruiken om van en naar het werk te verkiest meer dan de helft (54%) een tweewieler boven de auto (36%) of het openbaar vervoer (10%).
De afstand van huis naar het werk wordt door 63 procent van de niet-fietsende respondenten als belangrijkste belemmering gezien om de fiets te pakken. Ongeveer drie kwart geeft aan de fiets te pakken als de woon-werkafstand kleiner zou zijn. Van de respondenten woont 45 procent binnen 10 kilometer van het werk. Lees het complete onderzoek in de Automotive Kennisbank.

In de 2021 editie van het fietsonderzoek gaf 23 procent van de Nederlanders aan na de covid-lockdowns dagelijks naar het werk te zullen gaan fietsen. In het meest recente onderzoek is dat 18 procent.

Marketingdirecteur Lonneke van der Horst van ALD Automotive concludeert uit het onderzoek dat mensen weer in oude gewoonten terugvallen. “Vooral opvallend vind ik het aandeel Nederlanders dat nu aangeeft helemaal nooit naar het werk te fietsen: dat is 42 procent, terwijl dit vorig jaar dit werd ingeschat op 27 procent.” Ook zegt nu 42 procent van de respondenten nooit naar het werk te fietsen, tegenover 27 procent in 2021. En waar nu driekwart van de respondenten zegt naar het werk te fietsen als de afstand korter zou zijn, was dit in 2021 nog 85 procent.

De resultaten zijn opvallend, omdat uit de cijfers blijkt dat er wel veel meer (e-) fietsen worden gekocht of geleaset.