Aantal werknemers met een fiets van de zaak blijft groeien

fiets • Het aantal Nederlanders met een fiets van de zaak groeit. Ongeveer een derde van de werknemers heeft nu een fietsregeling via het werk. Vier jaar geleden stimuleerde nog maar 18 procent van de werkgevers de fiets voor woon-werkverkeer.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

Dit blijkt uit het ‘Fietsonderzoek 2023’ van leasemaatschappij ALD Automotive, dat spreekt van een ‘positieve ontwikkeling’. ALD Automotive zegt zelf de groeiende stimulans van fietsregelingen ook te merken bij gesprekken die het leasebedrijf heeft met klanten. Het leasebedrijf deed de afgelopen maanden voor het vierde opeenvolgende jaar onderzoek onder ruim duizend Nederlanders naar de motivatie en het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer.

De toegenomen vraag naar een fietsregeling komt volgens het leasebedrijf vooral vanuit werknemers. Door de krapte op de arbeidsmarkt ligt hier vooral een kans voor werkgevers om zich te onderscheiden, zo stelt ALD Automotive. Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director, benadrukt: “Vooral de combinatie elektrische fiets en elektrische auto van de zaak is een mooie mobiliteitsoplossing. Dit biedt echt mogelijkheden aangezien 72 procent van de werknemers vindt dat de fiets van de zaak thuishoort in een moderne mobiliteitsregeling.”
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat 43 procent van de werknemers geen vergoeding krijgt voor de zakelijke kilometers die zij met de fiets afleggen. En dat terwijl 36 procent van de medewerkers dat als een goede stimulans ziet om de fiets voor woon-werkverkeer te bevorderen. 32 procent van de medewerkers vindt het zelfs een goed idee als de kilometervergoeding voor een fiets hoger is dan voor een auto.

Leasefiets

Verder ziet ALD Automotive de vraag naar leasefietsen stijgen. Met name grotere bedrijven kiezen er volgens de leasemaatschappij steeds vaker voor om de leasefiets toe te voegen aan de mobiliteitsregeling.
Dit wordt ondersteund door cijfers van de VNA, de branchevereniging van leasebedrijven. Daaruit blijkt dat er nu ruim 60 duizend leasefietsen rondrijden in Nederland. Dit aantal was in 2019 nog 7.700.

Veiligheid

Ook blijkt uit het onderzoek dat er bij zowel werkgevers als werknemers groeiende aandacht voor fietsveiligheid is. Zo vindt 72 procent van de werknemers dat de overheid meer aandacht moet besteden aan de veiligheid van fietsers, bijvoorbeeld door het aanleggen van betere fietspaden. Ruim de helft van de werknemers is voorstander van een maximale snelheid van 20 kilometer per uur voor elektrische fietsen.
Het van origine Franse ALD Automotive nam eerder dit jaar LeasePlan over. ALD Automotive/LeasePlan is nu de grootste leasemaatschappij van Nederland. Met het beheer van 3,4 miljoen voertuigen is het bedrijf actief in 44 landen.
Aantal werknemers met een fiets van de zaak blijft groeien | Fleet&Mobility

Aantal werknemers met een fiets van de zaak blijft groeien

fiets • Het aantal Nederlanders met een fiets van de zaak groeit. Ongeveer een derde van de werknemers heeft nu een fietsregeling via het werk. Vier jaar geleden stimuleerde nog maar 18 procent van de werkgevers de fiets voor woon-werkverkeer.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

Dit blijkt uit het ‘Fietsonderzoek 2023’ van leasemaatschappij ALD Automotive, dat spreekt van een ‘positieve ontwikkeling’. ALD Automotive zegt zelf de groeiende stimulans van fietsregelingen ook te merken bij gesprekken die het leasebedrijf heeft met klanten. Het leasebedrijf deed de afgelopen maanden voor het vierde opeenvolgende jaar onderzoek onder ruim duizend Nederlanders naar de motivatie en het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer.

De toegenomen vraag naar een fietsregeling komt volgens het leasebedrijf vooral vanuit werknemers. Door de krapte op de arbeidsmarkt ligt hier vooral een kans voor werkgevers om zich te onderscheiden, zo stelt ALD Automotive. Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director, benadrukt: “Vooral de combinatie elektrische fiets en elektrische auto van de zaak is een mooie mobiliteitsoplossing. Dit biedt echt mogelijkheden aangezien 72 procent van de werknemers vindt dat de fiets van de zaak thuishoort in een moderne mobiliteitsregeling.”
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat 43 procent van de werknemers geen vergoeding krijgt voor de zakelijke kilometers die zij met de fiets afleggen. En dat terwijl 36 procent van de medewerkers dat als een goede stimulans ziet om de fiets voor woon-werkverkeer te bevorderen. 32 procent van de medewerkers vindt het zelfs een goed idee als de kilometervergoeding voor een fiets hoger is dan voor een auto.

Leasefiets

Verder ziet ALD Automotive de vraag naar leasefietsen stijgen. Met name grotere bedrijven kiezen er volgens de leasemaatschappij steeds vaker voor om de leasefiets toe te voegen aan de mobiliteitsregeling.
Dit wordt ondersteund door cijfers van de VNA, de branchevereniging van leasebedrijven. Daaruit blijkt dat er nu ruim 60 duizend leasefietsen rondrijden in Nederland. Dit aantal was in 2019 nog 7.700.

Veiligheid

Ook blijkt uit het onderzoek dat er bij zowel werkgevers als werknemers groeiende aandacht voor fietsveiligheid is. Zo vindt 72 procent van de werknemers dat de overheid meer aandacht moet besteden aan de veiligheid van fietsers, bijvoorbeeld door het aanleggen van betere fietspaden. Ruim de helft van de werknemers is voorstander van een maximale snelheid van 20 kilometer per uur voor elektrische fietsen.
Het van origine Franse ALD Automotive nam eerder dit jaar LeasePlan over. ALD Automotive/LeasePlan is nu de grootste leasemaatschappij van Nederland. Met het beheer van 3,4 miljoen voertuigen is het bedrijf actief in 44 landen.