Nettowinst laadpalenproducent Alfen daalt met 80 procent

Alfen • Het Nederlandse bedrijf Alfen, dat onder andere laadpalen en systemen voor energieopslag levert, heeft de groei in het tweede kwartaal van dit jaar bijna zien stilvallen. Het bedrijf behaalde een omzet van 110,7 miljoen euro, 1 procent meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt Automotive.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
Alfen
(foto: Alfen)

De operationele winst daalde van 20,2 miljoen vorig jaar tot 8,4 miljoen euro dit jaar, een daling van bijna 60 procent. De nettowinst daalde in het afgelopen kwartaal tot minder dan 3 miljoen euro, bijna 80 procent minder dan de 14 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt het ANP.

Zwakkere vraag

Volgens Alfen komen de tegenvallende resultaten onder meer door sterk opgelopen personeelskosten en door een zwakkere vraag op de markt voor oplaadsystemen. Daarbij zijn er sinds vorig jaar grote voorraden aan laadsystemen ontstaan die nog moeten worden verkocht. In het tweede kwartaal van dit jaar produceerde het beursgenoteerde bedrijf zo’n 34 duizend oplaadsystemen, tegen 43.800 in het voorgaande kwartaal.

Er zijn inmiddels lange wachttijden voor het plaatsen van laadpalen vanwege het volle stroomnet, reden voor RAI Vereniging eerder dit jaar een laadpaalalarm af te geven.

Marco Roeleveld, topman bij Alfen, verwacht dat de voorraden laadpalen ‘in de loop van de tweede helft van het jaar zullen normaliseren’. Volgend jaar wordt er volgens hem weer groei verwacht, in lijn met de groei van het aantal elektrische auto’s. Ook heeft Roeleveld hoge verwachtingen van zijn energieopslagsystemen de komende jaren. In het afgelopen halfjaar liet deze tak een ‘sterke groei’ zien tot bijna 60 miljoen euro.

Naar aanleiding van de door Alfen gemelde resultaten ging de koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs ruim 5 procent omlaag.

Nettowinst laadpalenproducent Alfen daalt met 80 procent | Fleet&Mobility

Nettowinst laadpalenproducent Alfen daalt met 80 procent

Alfen • Het Nederlandse bedrijf Alfen, dat onder andere laadpalen en systemen voor energieopslag levert, heeft de groei in het tweede kwartaal van dit jaar bijna zien stilvallen. Het bedrijf behaalde een omzet van 110,7 miljoen euro, 1 procent meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt Automotive.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
Alfen
(foto: Alfen)

De operationele winst daalde van 20,2 miljoen vorig jaar tot 8,4 miljoen euro dit jaar, een daling van bijna 60 procent. De nettowinst daalde in het afgelopen kwartaal tot minder dan 3 miljoen euro, bijna 80 procent minder dan de 14 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt het ANP.

Zwakkere vraag

Volgens Alfen komen de tegenvallende resultaten onder meer door sterk opgelopen personeelskosten en door een zwakkere vraag op de markt voor oplaadsystemen. Daarbij zijn er sinds vorig jaar grote voorraden aan laadsystemen ontstaan die nog moeten worden verkocht. In het tweede kwartaal van dit jaar produceerde het beursgenoteerde bedrijf zo’n 34 duizend oplaadsystemen, tegen 43.800 in het voorgaande kwartaal.

Er zijn inmiddels lange wachttijden voor het plaatsen van laadpalen vanwege het volle stroomnet, reden voor RAI Vereniging eerder dit jaar een laadpaalalarm af te geven.

Marco Roeleveld, topman bij Alfen, verwacht dat de voorraden laadpalen ‘in de loop van de tweede helft van het jaar zullen normaliseren’. Volgend jaar wordt er volgens hem weer groei verwacht, in lijn met de groei van het aantal elektrische auto’s. Ook heeft Roeleveld hoge verwachtingen van zijn energieopslagsystemen de komende jaren. In het afgelopen halfjaar liet deze tak een ‘sterke groei’ zien tot bijna 60 miljoen euro.

Naar aanleiding van de door Alfen gemelde resultaten ging de koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs ruim 5 procent omlaag.