Fastned: uitbreiding naar Spanje, nieuwe obligatieronde in Nederland en België

Fastned • Fastned gaat zijn eerste laadstation in Spanje bouwen. Ook is de uitbater van snellaadstations langs de snelweg gestart met de inschrijving voor een nieuwe reeks obligaties, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt in een persbericht.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Fastned
(foto: Fastned)

Spanje wordt na Nederland, Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Denemarken het negende land waar Fastned een snellaadstation opent. Het eerste station komt in de gemeente Madrid, voor de overige stations meldt Fastned nog geen locatie.

Topman Michiel Langezaal erkent dat Spanje nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van elektrisch rijden. Toch ziet hij kansen. “Tegelijkertijd was 2023 een goed jaar voor de acceptatie van elektrische voertuigen in Spanje: in 2023 werden 70 procent meer elektrische voertuigen verkocht dan het jaar daarvoor.”

Obligatie

Verder maakte het bedrijf deze week bekend de inschrijving op een nieuwe obligatie-uitgifte in Nederland en België te starten. De opbrengst zal worden gebruikt om het netwerk van laadstations in bestaande en nieuwe markten te laten groeien. Fastned is nog niet winstgevend, waardoor het bedrijf voor investeringen afhankelijk van obligatie-uitgiftes. In het najaar van 2023 sloot de vorige obligatieronde, toen werd er ruim 30 miljoen euro opgehaald.

Fastned meldt dat het in het vierde kwartaal van 2023 zo’n 44 procent meer inkomsten uit laadsessies te hebben gehaald in vergelijking met Q4 in 2022. Die omzet kwam uit op ruim 19 miljoen euro. Ook het aantal sessies zelf steeg fors, met 64 procent tot 1,3 miljoen. Er werden in de laatste drie maanden van 2023 negentien nieuwe laadstations gebouwd. Daarmee staat het totaal nu op 297 stations, goed voor ruim 1.700 laders.

Doelstelling niet gehaald

Toch haalde Fastned zijn doelstelling voor de opening van nieuwe locaties in 2023 niet. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf mikte op meer dan 60 nieuwe locaties waar stekkerauto’s kunnen opladen, maar door ‘ongunstige weersomstandigheden’ liepen aansluitingen op het elektriciteitsnet vertraging op.

Fastned wil vanaf dit kalenderjaar 100 nieuwe stations per jaar bouwen, zo zei ceo Langezaal eerder.

Fastned: uitbreiding naar Spanje, nieuwe obligatieronde in Nederland en België | Fleet&Mobility

Fastned: uitbreiding naar Spanje, nieuwe obligatieronde in Nederland en België

Fastned • Fastned gaat zijn eerste laadstation in Spanje bouwen. Ook is de uitbater van snellaadstations langs de snelweg gestart met de inschrijving voor een nieuwe reeks obligaties, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt in een persbericht.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Fastned
(foto: Fastned)

Spanje wordt na Nederland, Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Denemarken het negende land waar Fastned een snellaadstation opent. Het eerste station komt in de gemeente Madrid, voor de overige stations meldt Fastned nog geen locatie.

Topman Michiel Langezaal erkent dat Spanje nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van elektrisch rijden. Toch ziet hij kansen. “Tegelijkertijd was 2023 een goed jaar voor de acceptatie van elektrische voertuigen in Spanje: in 2023 werden 70 procent meer elektrische voertuigen verkocht dan het jaar daarvoor.”

Obligatie

Verder maakte het bedrijf deze week bekend de inschrijving op een nieuwe obligatie-uitgifte in Nederland en België te starten. De opbrengst zal worden gebruikt om het netwerk van laadstations in bestaande en nieuwe markten te laten groeien. Fastned is nog niet winstgevend, waardoor het bedrijf voor investeringen afhankelijk van obligatie-uitgiftes. In het najaar van 2023 sloot de vorige obligatieronde, toen werd er ruim 30 miljoen euro opgehaald.

Fastned meldt dat het in het vierde kwartaal van 2023 zo’n 44 procent meer inkomsten uit laadsessies te hebben gehaald in vergelijking met Q4 in 2022. Die omzet kwam uit op ruim 19 miljoen euro. Ook het aantal sessies zelf steeg fors, met 64 procent tot 1,3 miljoen. Er werden in de laatste drie maanden van 2023 negentien nieuwe laadstations gebouwd. Daarmee staat het totaal nu op 297 stations, goed voor ruim 1.700 laders.

Doelstelling niet gehaald

Toch haalde Fastned zijn doelstelling voor de opening van nieuwe locaties in 2023 niet. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf mikte op meer dan 60 nieuwe locaties waar stekkerauto’s kunnen opladen, maar door ‘ongunstige weersomstandigheden’ liepen aansluitingen op het elektriciteitsnet vertraging op.

Fastned wil vanaf dit kalenderjaar 100 nieuwe stations per jaar bouwen, zo zei ceo Langezaal eerder.