RAI Vereniging geen voorstander btw-plan EU

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Dankzij het nieuwe herstelplan van de EU worden EV's vrijgesteld van btw. (Foto: Shutterstock)

De Europese Unie werkt aan een groen herstelpakket voor de Europese economie, waarin EV’s vrijgesteld worden van belasting op toegevoegde waarde (in Nederland de btw). Een afzonderlijke Europese investering van 60 tot 80 miljard euro moet de verkoop van elektrische voertuigen stimuleren en investeringen in oplaadnetwerken verdubbelen. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het herstelpakket van Ursula von den Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, moet leiden tot een groei van particuliere investeringen en de Europese economie een boast geven. Naar verwachting wordt het plan, dat een aanpassing is van de Green Deal waarin een CO2-reductie tot 0 in 2050 beoogd was, woensdag 27 mei gepresenteerd door de Europese commissie. Dan wordt ook bekend hoe hoog de totale investering van het herstelpakket is. Het voorstel moet goedgekeurd worden door de 27 regeringen die deelnemen aan de EU. De Süddeutsche Zeitung citeerde vorige week al uit interne documenten waarin werd gesproken over 20 miljard euro voor de autobranche.

Als de vrijstelling van btw voor EV’s goedgekeurd wordt door de lidstaten, dan is dat een extra impuls bovenop de subsidieregeling voor private lease. Floris Liebrand, woordvoerder RAI Vereniging, zegt dat de btw-voorstellen in Aceaverband al zijn besproken. “Het is een sympathiek idee, maar vanuit ons is er geen steun voor. En ook niet vanuit de overheid, denken wij: de belastingdruk op auto’s is hier heel hoog. Wij hebben al stimuleringsmaatregelen via de bpm en bijtelling. Dat is ruim voldoende, je zou anders de markt alleen maar meer verstoren. Wij zien dan meer in een tijdelijke btw verlaging voor alle soorten vervoersmiddelen, inclusief auto’s, om de industrie er bovenop te helpen.”

RAI Vereniging geen voorstander btw-plan EU | Fleet&Mobility

RAI Vereniging geen voorstander btw-plan EU

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Dankzij het nieuwe herstelplan van de EU worden EV's vrijgesteld van btw. (Foto: Shutterstock)

De Europese Unie werkt aan een groen herstelpakket voor de Europese economie, waarin EV’s vrijgesteld worden van belasting op toegevoegde waarde (in Nederland de btw). Een afzonderlijke Europese investering van 60 tot 80 miljard euro moet de verkoop van elektrische voertuigen stimuleren en investeringen in oplaadnetwerken verdubbelen. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het herstelpakket van Ursula von den Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, moet leiden tot een groei van particuliere investeringen en de Europese economie een boast geven. Naar verwachting wordt het plan, dat een aanpassing is van de Green Deal waarin een CO2-reductie tot 0 in 2050 beoogd was, woensdag 27 mei gepresenteerd door de Europese commissie. Dan wordt ook bekend hoe hoog de totale investering van het herstelpakket is. Het voorstel moet goedgekeurd worden door de 27 regeringen die deelnemen aan de EU. De Süddeutsche Zeitung citeerde vorige week al uit interne documenten waarin werd gesproken over 20 miljard euro voor de autobranche.

Als de vrijstelling van btw voor EV’s goedgekeurd wordt door de lidstaten, dan is dat een extra impuls bovenop de subsidieregeling voor private lease. Floris Liebrand, woordvoerder RAI Vereniging, zegt dat de btw-voorstellen in Aceaverband al zijn besproken. “Het is een sympathiek idee, maar vanuit ons is er geen steun voor. En ook niet vanuit de overheid, denken wij: de belastingdruk op auto’s is hier heel hoog. Wij hebben al stimuleringsmaatregelen via de bpm en bijtelling. Dat is ruim voldoende, je zou anders de markt alleen maar meer verstoren. Wij zien dan meer in een tijdelijke btw verlaging voor alle soorten vervoersmiddelen, inclusief auto’s, om de industrie er bovenop te helpen.”