Nederland en Californië willen wereld leren hoe EV-laadinfra hoort

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Concreet willen Nederland en Californië dat aanbieders van laadpalen overal ter wereld open standaarden hanteren (foto: ANP)

Dit maakt het ministerie van Waterstaat en Infrastructuur bekend in een persbericht. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en Garcia Gonzalez (minister van het California milieuagentschap) hebben een overeenkomst getekend voor deze samenwerking. Dit gebeurde in de aanwezigheid van Koningin Máxima en plaatsvervangend gouverneur Kounalakis van Californië, tijdens een handelsmissie in San Francisco.

Open standaarden hanteren

Concreet willen Nederland en Californië dat aanbieders van laadpalen overal ter wereld open standaarden hanteren. Iedereen moet gemakkelijk bij elke laadpaal terecht kunnen met zijn eigen betaalpas, zonder eerst een apart abonnement af te sluiten. Dat geeft meer zekerheid en gemak voor elektrische rijders, bijvoorbeeld bij een buitenlandse vakantie. Het betekent ook dat bedrijven die laadpalen aanbieden makkelijker hun producten in het buitenland kunnen verkopen. Een ander doel is dat slim laden veel sneller van de grond komt. 

“Slimmer, makkelijker en veiliger laden is niet alleen goed voor het klimaat en fijn voor elektrische rijders. Omdat er in ons land bedrijven zijn met veel kennis op dit gebied, levert dat ook kansen op voor onze economie”, aldus Heijnen.

Volgens onderzoek van ElaadNL moeten er eerder dan voorzien grote aanpassingen gedaan worden aan de laadinfrastructuur door het groeiende aantal EV’s.