Nieuwe kilometervergoeding KPN: fietsen naar werk levert geld op

KPN voert vanaf 1 augustus een regeling in waarbij medewerkers netto 40 cent per fietskilometer ontvangen. Ter vergelijking: autorijders ontvangen 23 cent per gereden kilometer. De hoge vergoeding moet zorgen voor een stimulans om vaker de fiets te pakken. Ook betaalt het telecombedrijf mee aan een (elektrische) fiets.
‘KPN wil serieus bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en heeft als ambitie om in 2040 nul procent uitstoot te realiseren over de gehele keten, inclusief zakelijke reizen’, zo stelt het bedrijf in een persbericht.
Daarom krijgt iedere medewerker de mogelijkheid om voordelig een fiets te rijden via het nieuwe leaseplan. De vergoeding van 40 cent netto per gereden fietskilometer geldt ook bij gebruik van een eigen fiets en voor de kilometers die naar een station worden afgelegd.
“KPN is, net als veel andere bedrijven, al lang bezig met het mobiliteitsvraagstuk”, vertelt woordvoerder Ellen van Heerwaarden. “We willen een vervoersaanbod dat flexibel, persoonlijk en duurzaam is. Iedereen moet zich erin kunnen vinden, ook al is het niet voor iedereen mogelijk de afstand naar werk met de fiets af te leggen. Daarom mag je dus ook combineren: 5 kilometer fietsen naar een station en dan met het ov de reis vervolgen.”
Gedragsverandering
Carlo Steenvoorden, verantwoordelijk voor mobiliteit bij KPN, vervolgt: “Duurzaamheid betekent voor ons dat we de impact op onze omgeving willen minimaliseren en tegelijkertijd een positieve bijdrage willen leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Mobiliteit is zo’n vraagstuk. Maar hoe maken we het aantrekkelijk om te kiezen voor de fiets en het OV? Daar is een gedragsverandering voor nodig. Wij denken dat dit gaat lukken door duurzame vervoerskeuzes te stimuleren én te belonen: hoe beter voor het milieu, hoe beter voor je portemonnee.”
Het telecombedrijf is aangesloten bij de Coalitie Anders Reizen, een netwerk van ruim zeventig grote werkgevers die hun mobiliteit drastisch willen verduurzamen.