Amsterdam wint kort geding van Wego

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Wego blijft de deelauto's verzorgen voor gemeente Amsterdam. (Foto: Wego)

Dat blijkt uit een vonnis van de Rechtbank van Amsterdam. De gemeente besloot een tender voor de inbouw van telematica niet te gunnen omdat beide inschrijvers, Wego en Vecore, boven het gestelde budget van 1,5 miljoen euro uitkwamen. Mobiliteitsdienstverlener Wego, waarin de Louwman Groep een belang heeft, ging tegen dit besluit in beroep. De rechtbank oordeelt echter dat de gemeente het recht heeft om de tender niet te gunnen. Het is onbekend wanneer de procedure weer wordt opgepakt.

Opgeschroefd

Deelautoplatform Wego is de huidige dienstverlener van de gemeente en levert de hardware die in 880 deelauto’s is ingebouwd. In de nieuwe aanbesteding zou het aantal deelauto’s, inclusief de modules, worden opgeschroefd naar 1.500. Wego offreerde 3,9 miljoen euro en Vecore zat daar weer boven. De mobiliteitsdienstverlener noemt dit een reëel bedrag omdat de gemeente bij de huidige opdracht (die loopt tot 2020) een bedrag van 2,2 miljoen euro kwijt is aan ombouw van hardware en meerwerk. Wego stelt daarbij dat Amsterdam alleen de kosten voor onderhoud en support over zes jaar heeft meegerekend. Amsterdam stelt echter dat de inschrijvers op voorhand bekend waren met het budget van 1,5 miljoen euro.

Dat bedrag is gebaseerd op een marktconsultatie en een spendanalyse, waarmee Amsterdam vergelijkbare applicaties en hardware vergeleek. Wego vindt deze analyse te beperkt omdat de track en trace functionaliteit die het deelplatform aanbiedt niet is meegenomen. Peter de Jong, algemeen directeur van Wego, noemt het niet gunnen van de aanbesteding spijtig. Dit omdat Wego, naar eigen zeggen, de aanbesteding heeft gewonnen. “Amsterdam kiest er nu voor om de aanbesteding in te trekken. Dat recht heeft de gemeente en dat is ook de uitkomst van het kort geding geweest.” Voorlopig blijft de gemeente gebruik maken van Wego-apparatuur. “Wij zorgen zo goed mogelijk voor onze klanten dus op dit moment voeren wij gewoon uit wat er uitgevoerd moet worden volgens het bestaande contract.”

De gemeente Amsterdam laat weten dat de aanbesteding opnieuw uitgeschreven wordt, maar kan nog niet aangeven op welke termijn dat gaat gebeuren.

Amsterdam wint kort geding van Wego | Fleet&Mobility

Amsterdam wint kort geding van Wego

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Wego blijft de deelauto's verzorgen voor gemeente Amsterdam. (Foto: Wego)

Dat blijkt uit een vonnis van de Rechtbank van Amsterdam. De gemeente besloot een tender voor de inbouw van telematica niet te gunnen omdat beide inschrijvers, Wego en Vecore, boven het gestelde budget van 1,5 miljoen euro uitkwamen. Mobiliteitsdienstverlener Wego, waarin de Louwman Groep een belang heeft, ging tegen dit besluit in beroep. De rechtbank oordeelt echter dat de gemeente het recht heeft om de tender niet te gunnen. Het is onbekend wanneer de procedure weer wordt opgepakt.

Opgeschroefd

Deelautoplatform Wego is de huidige dienstverlener van de gemeente en levert de hardware die in 880 deelauto’s is ingebouwd. In de nieuwe aanbesteding zou het aantal deelauto’s, inclusief de modules, worden opgeschroefd naar 1.500. Wego offreerde 3,9 miljoen euro en Vecore zat daar weer boven. De mobiliteitsdienstverlener noemt dit een reëel bedrag omdat de gemeente bij de huidige opdracht (die loopt tot 2020) een bedrag van 2,2 miljoen euro kwijt is aan ombouw van hardware en meerwerk. Wego stelt daarbij dat Amsterdam alleen de kosten voor onderhoud en support over zes jaar heeft meegerekend. Amsterdam stelt echter dat de inschrijvers op voorhand bekend waren met het budget van 1,5 miljoen euro.

Dat bedrag is gebaseerd op een marktconsultatie en een spendanalyse, waarmee Amsterdam vergelijkbare applicaties en hardware vergeleek. Wego vindt deze analyse te beperkt omdat de track en trace functionaliteit die het deelplatform aanbiedt niet is meegenomen. Peter de Jong, algemeen directeur van Wego, noemt het niet gunnen van de aanbesteding spijtig. Dit omdat Wego, naar eigen zeggen, de aanbesteding heeft gewonnen. “Amsterdam kiest er nu voor om de aanbesteding in te trekken. Dat recht heeft de gemeente en dat is ook de uitkomst van het kort geding geweest.” Voorlopig blijft de gemeente gebruik maken van Wego-apparatuur. “Wij zorgen zo goed mogelijk voor onze klanten dus op dit moment voeren wij gewoon uit wat er uitgevoerd moet worden volgens het bestaande contract.”

De gemeente Amsterdam laat weten dat de aanbesteding opnieuw uitgeschreven wordt, maar kan nog niet aangeven op welke termijn dat gaat gebeuren.