Brabantse wegen worden testtraject slimme mobiliteit

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

De testomgeving draagt de welluidende naam Mobilitymovez.nl, Urban Mobility Testing Area en bestaat uit een traject van rijkswegen, provinciale en lokale wegen van Helmond via Eindhoven naar Tilburg. Behalve deze gemeenten zijn ook de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en Rijkswaterstaat betrokken. Samen faciliteren zij partijen die op dit stuk openbare weg diensten en concepten in de praktijk willen testen. De testomgeving is gericht op projecten rond zogenoemde smart mobility, zoals zelfrijdende auto’s, vrachtwagens die in platoons rijden of verkeerslichten en ander verkeersmeubilair die communiceren met voertuigen. Eerder werd bijvoorbeeld de A58 gebruikt als proeftuin; nieuw is nu, dat er een traject permanent is opengesteld voor partijen die willen experimenteren.

Kruisbestuiving

Volgens het consortium dient deze publiek-private samenwerking om de mobiliteitssector in Nederland en Europa naar een hoger niveau te tillen en de bereikbaarheid in en tussen steden en regio’s verbeteren. Ook moet het initiatief helpen om bedrijven die er gebruik van maken aan elkaar verbinden om onderlinge kruisbestuiving en kennisdeling op het gebied van ‘smart mobility’ te bevorderen.

Het project maakt deel uit van Smartwayz.nl, een mobiliteitsprogramma waarin overheden, kennisinstellingen en marktpartijen samenwerken om de bereikbaarheid en economie in Zuid-Nederland te verbeteren. De hoop is dat innovatieve concepten na succesvolle proeven in de nieuwe testomgeving snel kunnen worden uitgerold in de hele regio en daarbuiten.

Brabantse wegen worden testtraject slimme mobiliteit | Fleet&Mobility

Brabantse wegen worden testtraject slimme mobiliteit

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

De testomgeving draagt de welluidende naam Mobilitymovez.nl, Urban Mobility Testing Area en bestaat uit een traject van rijkswegen, provinciale en lokale wegen van Helmond via Eindhoven naar Tilburg. Behalve deze gemeenten zijn ook de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en Rijkswaterstaat betrokken. Samen faciliteren zij partijen die op dit stuk openbare weg diensten en concepten in de praktijk willen testen. De testomgeving is gericht op projecten rond zogenoemde smart mobility, zoals zelfrijdende auto’s, vrachtwagens die in platoons rijden of verkeerslichten en ander verkeersmeubilair die communiceren met voertuigen. Eerder werd bijvoorbeeld de A58 gebruikt als proeftuin; nieuw is nu, dat er een traject permanent is opengesteld voor partijen die willen experimenteren.

Kruisbestuiving

Volgens het consortium dient deze publiek-private samenwerking om de mobiliteitssector in Nederland en Europa naar een hoger niveau te tillen en de bereikbaarheid in en tussen steden en regio’s verbeteren. Ook moet het initiatief helpen om bedrijven die er gebruik van maken aan elkaar verbinden om onderlinge kruisbestuiving en kennisdeling op het gebied van ‘smart mobility’ te bevorderen.

Het project maakt deel uit van Smartwayz.nl, een mobiliteitsprogramma waarin overheden, kennisinstellingen en marktpartijen samenwerken om de bereikbaarheid en economie in Zuid-Nederland te verbeteren. De hoop is dat innovatieve concepten na succesvolle proeven in de nieuwe testomgeving snel kunnen worden uitgerold in de hele regio en daarbuiten.