Infrastructuur

Laatste update:

Warmtesensoren voor Rotterdamse verkeerslichten

Rotterdam gaat fietsverkeerslichten op grote kruisingen uitrusten met warmtesensoren om de doorstroming te bevorderen.

In september 2016 startte Rotterdam een proef met warmtesensoren in verkeerslichten voor fietsers. Wanneer een groep van tien of meer fietsers voor het verkeerslicht staat te wachten, geeft de sensor een signaal af waardoor de fietsers eerder groen krijgen. Zoals veel steden heeft ook Rotterdam te kampen met de negatieve gevolgen van het toenemende fietsgebruik.

De proef was een succes, meldt de Volkskrant: waar fietsers voorheen minutenlang moesten wachten voor het stoplicht en de fietsersfile uiteindelijk kruisende wegen en fietspaden ging blokkeren, ging de gemiddelde wachttijd in de ochtendspits dankzij de sensoren terug van 98 naar 67 seconden. In de avondspits liep de wachttijd zelfs terug van 100 naar 63 seconden.

Daarnaast experimenteert Rotterdam met diverse andere sensoren voor fietsverkeerslichten: een regensensor geeft fietsers eerder groen als het regent, en een detectielus op de afrit van de Erasmusbrug moet aanstormende fietsers vaker groen geven bij het stoplicht vijftig meter verderop, zodat zij niet hoeve naf te remmen.

Warmtesensoren voor Rotterdamse verkeerslichten | Fleet&Mobility
Infrastructuur

Laatste update:

Warmtesensoren voor Rotterdamse verkeerslichten

Rotterdam gaat fietsverkeerslichten op grote kruisingen uitrusten met warmtesensoren om de doorstroming te bevorderen.

In september 2016 startte Rotterdam een proef met warmtesensoren in verkeerslichten voor fietsers. Wanneer een groep van tien of meer fietsers voor het verkeerslicht staat te wachten, geeft de sensor een signaal af waardoor de fietsers eerder groen krijgen. Zoals veel steden heeft ook Rotterdam te kampen met de negatieve gevolgen van het toenemende fietsgebruik.

De proef was een succes, meldt de Volkskrant: waar fietsers voorheen minutenlang moesten wachten voor het stoplicht en de fietsersfile uiteindelijk kruisende wegen en fietspaden ging blokkeren, ging de gemiddelde wachttijd in de ochtendspits dankzij de sensoren terug van 98 naar 67 seconden. In de avondspits liep de wachttijd zelfs terug van 100 naar 63 seconden.

Daarnaast experimenteert Rotterdam met diverse andere sensoren voor fietsverkeerslichten: een regensensor geeft fietsers eerder groen als het regent, en een detectielus op de afrit van de Erasmusbrug moet aanstormende fietsers vaker groen geven bij het stoplicht vijftig meter verderop, zodat zij niet hoeve naf te remmen.