Twee jaar cel geëist tegen oud-directeur Greencab

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat melden diverse media op basis van een mededeling van het Openbaar Ministerie.

Begin 2016 ging Prestige Greencab failliet. Directeur J. was toen al aangehouden op verdenking van het verduisteren van subsidiegelden.

Het bedrijf kreeg in 2010 2 miljoen euro subsidie toegekend voor een proef met elektrisch taxivervoer in de regio Utrecht. Daarvan is 1,6 miljoen euro uitbetaald. De administratie is echter verdwenen en het Openbaar Ministerie betwijfelt of het geld gebruikt is voor het project. Volgens het OM zijn de 16 taxi’s nauwelijks gebruikt voor taxiritten, maar vooral voor ritten van het personeel en de vriendin van J. Bovendien bleef er in het project nogal wat subsidiegeld aan de strijkstok hangen. “Uiteindelijk is er voor 450.000 euro aan advieswerk, management-fees en begeleiding besteed in twee jaar tijd voor 16 auto’s die altijd stil stonden”, zo citeert Taxipro de Officier van Justitie.

Laadinfrastructuur

Volgens de advocaat van de verdachte was bij AgentschapNL, de verstrekker van de subsidie, bekend dat er veel kosten voor advieswerk zouden moeten worden gemaakt. Zo moest er gelobbyd worden voor laadinfrastructuur. Het ontbreken daarvan heeft het project uiteindelijk de das om gedaan, aldus de advocaat.

AgentschapNL, inmiddels RVO gedoopt, heeft aangifte gedaan toen Prestige Greencab aan het eind van het project geen verantwoording met accountantsverklaring kon overleggen voor de besteding van de subsidiegelden. De advocaat van J. houdt vol dat de subsidiegelden na ontvangst toebehoorden aan Prestige. Daarom kan er geen sprake zijn van verduistering.

Geschrokken

De officier van Justitie eist 24 maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. J. liet weten erg geschrokken te zijn van de eis. De rechtbank doet begin juli uitspraak. Het OM heeft ook een ontnemingsvordering van ongeveer 600 duizend euro lopen tegen J. Hij zou dat geld wederrechtelijk verkregen hebben uit Prestige Greencab.

Fotocredit

Twee jaar cel geëist tegen oud-directeur Greencab | Fleet&Mobility

Twee jaar cel geëist tegen oud-directeur Greencab

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat melden diverse media op basis van een mededeling van het Openbaar Ministerie.

Begin 2016 ging Prestige Greencab failliet. Directeur J. was toen al aangehouden op verdenking van het verduisteren van subsidiegelden.

Het bedrijf kreeg in 2010 2 miljoen euro subsidie toegekend voor een proef met elektrisch taxivervoer in de regio Utrecht. Daarvan is 1,6 miljoen euro uitbetaald. De administratie is echter verdwenen en het Openbaar Ministerie betwijfelt of het geld gebruikt is voor het project. Volgens het OM zijn de 16 taxi’s nauwelijks gebruikt voor taxiritten, maar vooral voor ritten van het personeel en de vriendin van J. Bovendien bleef er in het project nogal wat subsidiegeld aan de strijkstok hangen. “Uiteindelijk is er voor 450.000 euro aan advieswerk, management-fees en begeleiding besteed in twee jaar tijd voor 16 auto’s die altijd stil stonden”, zo citeert Taxipro de Officier van Justitie.

Laadinfrastructuur

Volgens de advocaat van de verdachte was bij AgentschapNL, de verstrekker van de subsidie, bekend dat er veel kosten voor advieswerk zouden moeten worden gemaakt. Zo moest er gelobbyd worden voor laadinfrastructuur. Het ontbreken daarvan heeft het project uiteindelijk de das om gedaan, aldus de advocaat.

AgentschapNL, inmiddels RVO gedoopt, heeft aangifte gedaan toen Prestige Greencab aan het eind van het project geen verantwoording met accountantsverklaring kon overleggen voor de besteding van de subsidiegelden. De advocaat van J. houdt vol dat de subsidiegelden na ontvangst toebehoorden aan Prestige. Daarom kan er geen sprake zijn van verduistering.

Geschrokken

De officier van Justitie eist 24 maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. J. liet weten erg geschrokken te zijn van de eis. De rechtbank doet begin juli uitspraak. Het OM heeft ook een ontnemingsvordering van ongeveer 600 duizend euro lopen tegen J. Hij zou dat geld wederrechtelijk verkregen hebben uit Prestige Greencab.

Fotocredit