Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

Amsterdam valt buiten top 10 steden met meest duurzame mobiliteit

Foto: Shutterstock

Amsterdam staat op de 11e plaats in de Top 100 steden met duurzame mobiliteit, de zogenoemde Arcadis Sustainable Cities Mobility Index 2017. Rotterdam volgt op de 25e plaats.

Dat meldt consultancybureau Arcadis.

Hong Kong staat op één, gevolgd door respectievelijk Zurich en Parijs. In de top 20 van de Arcadis Sustainable Cities Mobility Index staan veertien Europese steden. Andere Europese steden hoog in de top zijn onder meer Praag, Wenen, Londen, Stockholm en Frankfurt. Dat Europese steden zo hoog scoren, komt volgens Arcadis vooral door efficiënte metrosystemen en het feit dat er duurzame technologie wordt ingezet.

De duurzaamste mobiliteit vinden we dus in Hong Kong. Die stad heeft een innovatief metronetwerk, dat zorgt voor economische kansen en zeer goede bereikbaarheid. Arcadis onderzocht de steden op sociale (people), omgevings- (planet) en economische (profit) factoren.

Noord-Zuidlijn

Volgens mobiliteitsexpert Arnoud Neidig van Arcadis, doet Nederland het helemaal niet slecht, ook al staat we net niet in de top 10 met een van onze steden. “In Amsterdam krijgen voetgangers en fietsers voorrang en zijn ondergrondse parkeerlocaties goed toegankelijk. De stad werkt hard aan de afronding van de Noord-Zuidlijn en de bereikbaarheid van de Zuidas. En ze verbeteren verbindingen met Schiphol en Almere. Het zou mij niet verbazen als Amsterdam de komende jaren stijgt op de Sustainable Cities Mobility Index.”

Ook over Rotterdam is Neidig lovend. “De stad werkt hard aan mobiliteit. Het station is vernieuwd, er komen nieuwe tunnels en het openbaar vervoersysteem heeft een upgrade achter de rug. De verbinding met onder meer Schiphol verbetert sterk. Ik zie ook nog kansen voor de stad. Zo pakken Rotterdammers vaker de fiets en het aantal auto’s neemt verder af. Rotterdam is van plan meer milieuzones in de stad aan te wijzen om de emissie-uitstoot fors te reduceren.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Floor Vink
Amsterdam valt buiten top 10 steden met meest duurzame mobiliteit | Fleet&Mobility
Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

Amsterdam valt buiten top 10 steden met meest duurzame mobiliteit

Foto: Shutterstock

Amsterdam staat op de 11e plaats in de Top 100 steden met duurzame mobiliteit, de zogenoemde Arcadis Sustainable Cities Mobility Index 2017. Rotterdam volgt op de 25e plaats.

Dat meldt consultancybureau Arcadis.

Hong Kong staat op één, gevolgd door respectievelijk Zurich en Parijs. In de top 20 van de Arcadis Sustainable Cities Mobility Index staan veertien Europese steden. Andere Europese steden hoog in de top zijn onder meer Praag, Wenen, Londen, Stockholm en Frankfurt. Dat Europese steden zo hoog scoren, komt volgens Arcadis vooral door efficiënte metrosystemen en het feit dat er duurzame technologie wordt ingezet.

De duurzaamste mobiliteit vinden we dus in Hong Kong. Die stad heeft een innovatief metronetwerk, dat zorgt voor economische kansen en zeer goede bereikbaarheid. Arcadis onderzocht de steden op sociale (people), omgevings- (planet) en economische (profit) factoren.

Noord-Zuidlijn

Volgens mobiliteitsexpert Arnoud Neidig van Arcadis, doet Nederland het helemaal niet slecht, ook al staat we net niet in de top 10 met een van onze steden. “In Amsterdam krijgen voetgangers en fietsers voorrang en zijn ondergrondse parkeerlocaties goed toegankelijk. De stad werkt hard aan de afronding van de Noord-Zuidlijn en de bereikbaarheid van de Zuidas. En ze verbeteren verbindingen met Schiphol en Almere. Het zou mij niet verbazen als Amsterdam de komende jaren stijgt op de Sustainable Cities Mobility Index.”

Ook over Rotterdam is Neidig lovend. “De stad werkt hard aan mobiliteit. Het station is vernieuwd, er komen nieuwe tunnels en het openbaar vervoersysteem heeft een upgrade achter de rug. De verbinding met onder meer Schiphol verbetert sterk. Ik zie ook nog kansen voor de stad. Zo pakken Rotterdammers vaker de fiets en het aantal auto’s neemt verder af. Rotterdam is van plan meer milieuzones in de stad aan te wijzen om de emissie-uitstoot fors te reduceren.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Floor Vink