Pon en NS krijgen toestemming voor Hely

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
In Haarlem werd vorig jaar een hub geopend. (Foto: NS)

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt. Beide bedrijven maakten eind vorig jaar bekend samen Hely op te richten. Het fusiebedrijf is een samenvoeging van Pon’s dochterbedrijf Next Urban Mobility en Hely van de NS. 

Hely richt zich eerst op hubs voor specifieke groepen gebruikers, zoals de bewoners van een wijk of de medewerkers van een bedrijf. Hely heeft plannen om de komende maanden 30 tot 40 nieuwe hubs te openen in de grote steden. Later zullen ook openbare hubs worden ontwikkeld, bijvoorbeeld bij stations. De bedrijven willen een app ontwikkelen waarin consumenten verschillende vormen van vervoer kan combineren. Naast de vervoersdiensten van NS, Pon en haar dochterbedrijven worden ook vervoersdiensten van andere bedrijven in het aanbod opgenomen.

De ACM stelt daarbij als voorwaarde dat de NS de trein en de OV-fietsen tegen dezelfde voorwaarden levert aan concurrenten van het nieuwe bedrijf. Op die manier kunnen andere bedrijven ook aantrekkelijke reis-apps maken en blijft er voldoende concurrentie tussen reis-apps mogelijk, nu en in de toekomst. “De ACM vindt het belangrijk dat in deze opkomende (MaaS-)markt veel ruimte is voor innovatie en dat verschillende aanbieders de kans krijgen om een product te ontwikkelen.”