Ruim helft verkochte fietsen is e-bike

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in 2021 op één euro na 2.400 euro. (Foto: Shutterstock)

In 2020 werden bijna 1,1 miljoen nieuwe fietsen verkocht, destijds goed voor een recordomzet van 1,65 miljard euro. Vorig jaar daalde de totale omzet uit fietsverkoop met bijna 9 procent tot 1,5 miljard euro, maar dat was nog steeds de op een na hoogste jaaromzet ooit en een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets steeg in 2021 dan ook met 8,5 procent tot 1.627 euro en dat komt voornamelijk door de beperkte beschikbaarheid en stijgende prijzen van onderdelen. Ruim 7 op de 10 nieuwe tweewielers werden vorig jaar bij fietsspeciaalzaken aangeschaft, terwijl bijna 1 op de 5 online werd gekocht.  De e-bike is intussen goed voor meer dan 76 procent van de totale omzet uit fietsverkoop en de gemiddelde verkoopprijs bedroeg in 2021 op één euro na 2.400 euro, ruim 6 procent meer dan in 2020.

De elektrische fiets was afgelopen jaar voor het eerst goed voor meer dan de helft van de totale fietsverkoop. De leasefiets wint ook aan terrein, al gaat de groei minder hard dan gedacht. Het fietsleasepark groeide naar 23 duizend (+79%).

Verstoringen

In de loop van 2020 werd al duidelijk dat de coronapandemie zorgde voor een grote vraag naar fietsen in binnen- en buitenland, terwijl de wereldwijde maatregelen juist zorgden voor fikse verstoringen in de leveringsketen. Ook in 2021 en dit jaar spelen toeleveringsproblemen de sector parten. Volgens RAI Vereniging en Bovag worden er in de speciaalzaken en online kanalen desondanks volop nieuwe fietsen op voorraad aangeboden, maar kan de levertijd flink oplopen op moment dat de klant speciale wensen heeft en een model apart besteld moet worden. Volgens RAI Vereniging en Bovag loont het daarom om bij de zoektocht naar een nieuwe fiets niet alleen in de buurt, maar ook verder weg te zoeken naar een model op voorraad. 

In 2021 werden verder ook nog 402 duizend tweedehands fietsen verkocht, oftewel ruim 6 procent minder dan in 2020. Daarvan was 28 procent een e-bike en dik 37 procent betrof een stadsfiets, terwijl de gemiddelde verkoopprijs van een tweedehands fiets 441 euro bedroeg, bijna 5 procent meer dan een jaar eerder. Gebruikte e-bikes werden voor gemiddeld 930 euro verkocht. 

Ruim helft verkochte fietsen is e-bike | Fleet&Mobility

Ruim helft verkochte fietsen is e-bike

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
2020 was een recordjaar voor de verkoop van e-bikes.
De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in 2021 op één euro na 2.400 euro. (Foto: Shutterstock)

In 2020 werden bijna 1,1 miljoen nieuwe fietsen verkocht, destijds goed voor een recordomzet van 1,65 miljard euro. Vorig jaar daalde de totale omzet uit fietsverkoop met bijna 9 procent tot 1,5 miljard euro, maar dat was nog steeds de op een na hoogste jaaromzet ooit en een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets steeg in 2021 dan ook met 8,5 procent tot 1.627 euro en dat komt voornamelijk door de beperkte beschikbaarheid en stijgende prijzen van onderdelen. Ruim 7 op de 10 nieuwe tweewielers werden vorig jaar bij fietsspeciaalzaken aangeschaft, terwijl bijna 1 op de 5 online werd gekocht.  De e-bike is intussen goed voor meer dan 76 procent van de totale omzet uit fietsverkoop en de gemiddelde verkoopprijs bedroeg in 2021 op één euro na 2.400 euro, ruim 6 procent meer dan in 2020.

De elektrische fiets was afgelopen jaar voor het eerst goed voor meer dan de helft van de totale fietsverkoop. De leasefiets wint ook aan terrein, al gaat de groei minder hard dan gedacht. Het fietsleasepark groeide naar 23 duizend (+79%).

Verstoringen

In de loop van 2020 werd al duidelijk dat de coronapandemie zorgde voor een grote vraag naar fietsen in binnen- en buitenland, terwijl de wereldwijde maatregelen juist zorgden voor fikse verstoringen in de leveringsketen. Ook in 2021 en dit jaar spelen toeleveringsproblemen de sector parten. Volgens RAI Vereniging en Bovag worden er in de speciaalzaken en online kanalen desondanks volop nieuwe fietsen op voorraad aangeboden, maar kan de levertijd flink oplopen op moment dat de klant speciale wensen heeft en een model apart besteld moet worden. Volgens RAI Vereniging en Bovag loont het daarom om bij de zoektocht naar een nieuwe fiets niet alleen in de buurt, maar ook verder weg te zoeken naar een model op voorraad. 

In 2021 werden verder ook nog 402 duizend tweedehands fietsen verkocht, oftewel ruim 6 procent minder dan in 2020. Daarvan was 28 procent een e-bike en dik 37 procent betrof een stadsfiets, terwijl de gemiddelde verkoopprijs van een tweedehands fiets 441 euro bedroeg, bijna 5 procent meer dan een jaar eerder. Gebruikte e-bikes werden voor gemiddeld 930 euro verkocht.