KPMG: Elektrische zwarte zaterdag op komst

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Met een EV naar Oostenrijk afreizen leidt op zwarte zaterdag tot problemen, stelt KPMG. (Foto: Shutterstock)

Accountancy- en adviesbureau KPMG verwacht dat aankomende zaterdag een zwarte zaterdag wordt voor wintersportgangers met een volledig elektrische auto in Duitsland. Dit meldt het bedrijf. Wintersporters moeten rekening houden met lange wachtrijen voor laadpalen langs de snelwegen bij onze Oosterburen. De wachtrijen ontstaan omdat de populariteit van EV’s toeneemt, maar er nog onvoldoende laadpunten zijn.

Elektrische voertuigen

De door KPMG aangekondigde zwarte zaterdag treft zowel wintersporters op weg naar de vakantiebestemming als op de terugweg naar Nederland. Het adviesbureau verwacht dat er zo’n 3 procent van de 57 duizend volledig elektrische auto’s, met een bereik van 300 kilometer of meer, de weg op gaan naar de wintersport in Oostenrijk, stelt Bud van der Schrier, partner bij KPMG. Van der Schrier meldt: “Op de route tussen Nederland en Oostenrijk staan in Duitsland ongeveer 450 Superchargers van Tesla en Ionity die ervoor moeten zorgen dat de 1.500 voertuigen daadwerkelijk op de plaats van bestemming komen.” Lees hier de column van Fleet&Mobility-columnist Martijn Versteegen. Hij vreest dat laadpaalexploitanten zich rijk rekenen over de rug van EV-leasende bedrijven.

Terwijl de infrastructuur in Nederland volgens KPMG niet hard genoeg meegroeit, blijft deze in andere Europese landen nog verder achter. Van der Schrier: “Ondanks dat het netwerk in Duitsland vrijwel dagelijks uitbreidt is de infrastructuur momenteel nog niet berekend op dergelijke piekvolumes. Het uitbreiden gaat snel maar nog niet snel genoeg.”

KPMG stelt dat steeds meer autofabrikanten grote investeringen in elektrificatie doen en dat daarmee het aanbod van elektrische voertuigen de komende jaren groeit. “Elektrisch rijden wordt grotere schaal bereikbaar voor de consument en de zakelijke rijder”, aldus het accountancybureau. KPMG vindt daarom van groot belang dat er wordt nagedacht wordt over investeringen die gericht zijn op het verbeteren van de oplaadmogelijkheden.

KPMG: Elektrische zwarte zaterdag op komst | Fleet&Mobility

KPMG: Elektrische zwarte zaterdag op komst

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Met een EV naar Oostenrijk afreizen leidt op zwarte zaterdag tot problemen, stelt KPMG. (Foto: Shutterstock)

Accountancy- en adviesbureau KPMG verwacht dat aankomende zaterdag een zwarte zaterdag wordt voor wintersportgangers met een volledig elektrische auto in Duitsland. Dit meldt het bedrijf. Wintersporters moeten rekening houden met lange wachtrijen voor laadpalen langs de snelwegen bij onze Oosterburen. De wachtrijen ontstaan omdat de populariteit van EV’s toeneemt, maar er nog onvoldoende laadpunten zijn.

Elektrische voertuigen

De door KPMG aangekondigde zwarte zaterdag treft zowel wintersporters op weg naar de vakantiebestemming als op de terugweg naar Nederland. Het adviesbureau verwacht dat er zo’n 3 procent van de 57 duizend volledig elektrische auto’s, met een bereik van 300 kilometer of meer, de weg op gaan naar de wintersport in Oostenrijk, stelt Bud van der Schrier, partner bij KPMG. Van der Schrier meldt: “Op de route tussen Nederland en Oostenrijk staan in Duitsland ongeveer 450 Superchargers van Tesla en Ionity die ervoor moeten zorgen dat de 1.500 voertuigen daadwerkelijk op de plaats van bestemming komen.” Lees hier de column van Fleet&Mobility-columnist Martijn Versteegen. Hij vreest dat laadpaalexploitanten zich rijk rekenen over de rug van EV-leasende bedrijven.

Terwijl de infrastructuur in Nederland volgens KPMG niet hard genoeg meegroeit, blijft deze in andere Europese landen nog verder achter. Van der Schrier: “Ondanks dat het netwerk in Duitsland vrijwel dagelijks uitbreidt is de infrastructuur momenteel nog niet berekend op dergelijke piekvolumes. Het uitbreiden gaat snel maar nog niet snel genoeg.”

KPMG stelt dat steeds meer autofabrikanten grote investeringen in elektrificatie doen en dat daarmee het aanbod van elektrische voertuigen de komende jaren groeit. “Elektrisch rijden wordt grotere schaal bereikbaar voor de consument en de zakelijke rijder”, aldus het accountancybureau. KPMG vindt daarom van groot belang dat er wordt nagedacht wordt over investeringen die gericht zijn op het verbeteren van de oplaadmogelijkheden.