Jaguar koppelt Jedlix-app voor slimme laadsessies I-Pace

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
De app berekent de ideale laadtijden. (Foto: Jaguar Land Rover Nederland)

Jaguar en laadplatform Jedlix starten in januari 2020 met hun samenwerking op het gebied van slim laden. In de Jedlix-app kan de berijder zijn vertrektijden en gewenste accu-inhoud invoeren. Vervolgens berekent de app de ideale laadtijden, zoveel mogelijk tijdens daluren van de energiemarkt. Op deze manier moet het energienet ontlast worden: de app beperkt pieken in stroomafname en balanceert daarmee het energienetwerk. Op termijn wordt de app geïntegreerd in het Incontrol-infotainmentsysteem van de elektrische Jaguar, waarbij gebruik wordt gemaakt van de internetverbinding van de auto.

Beloning

Gebruikers van de app worden bovendien door energieleveranciers beloond voor het laden in daluren. Aldo van Troost, pr-manager van Jaguar Land Rover Nederland, legt uit dat een berijder zijn EV koppelt aan de laadpaal en vervolgens in de app instelt wanneer hij of zij de auto weer nodig heeft en hoeveel acculading er nodig is voor de volgende rit. “Als er op dat moment een piekbelasting is in het energienet, bijvoorbeeld omdat veel mensen op hetzelfde moment thuiskomen van hun werk, kiest de app ervoor om op een later moment de laadsessie te starten. Als daar voldoende tijd voor is voor de volgende rit. Dat zorgt bij energieleverancier voor een enorme verlichting en bespaart hen geld. Een deel van die kostenbesparing doen zij cadeau aan berijders. Je krijgt dus geld terug door slim te laden.” Hoeveel die fee van de energieleveranciers is, is nog niet precies duidelijk.

Behalve met Jedlix heeft Jaguar ook EV-partnerships met Eneco E-Mobility en laadpaalaanbieders Alfen en Plugsurfing.

Van Troost stelt dat de Jedlix-app vooral bedoeld is voor de thuislaadoplossing. “De app is een slimmigheid die berijders optimaal rendement uit hun EV laat halen.”

Jaguar koppelt Jedlix-app voor slimme laadsessies I-Pace | Fleet&Mobility

Jaguar koppelt Jedlix-app voor slimme laadsessies I-Pace

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
De app berekent de ideale laadtijden. (Foto: Jaguar Land Rover Nederland)

Jaguar en laadplatform Jedlix starten in januari 2020 met hun samenwerking op het gebied van slim laden. In de Jedlix-app kan de berijder zijn vertrektijden en gewenste accu-inhoud invoeren. Vervolgens berekent de app de ideale laadtijden, zoveel mogelijk tijdens daluren van de energiemarkt. Op deze manier moet het energienet ontlast worden: de app beperkt pieken in stroomafname en balanceert daarmee het energienetwerk. Op termijn wordt de app geïntegreerd in het Incontrol-infotainmentsysteem van de elektrische Jaguar, waarbij gebruik wordt gemaakt van de internetverbinding van de auto.

Beloning

Gebruikers van de app worden bovendien door energieleveranciers beloond voor het laden in daluren. Aldo van Troost, pr-manager van Jaguar Land Rover Nederland, legt uit dat een berijder zijn EV koppelt aan de laadpaal en vervolgens in de app instelt wanneer hij of zij de auto weer nodig heeft en hoeveel acculading er nodig is voor de volgende rit. “Als er op dat moment een piekbelasting is in het energienet, bijvoorbeeld omdat veel mensen op hetzelfde moment thuiskomen van hun werk, kiest de app ervoor om op een later moment de laadsessie te starten. Als daar voldoende tijd voor is voor de volgende rit. Dat zorgt bij energieleverancier voor een enorme verlichting en bespaart hen geld. Een deel van die kostenbesparing doen zij cadeau aan berijders. Je krijgt dus geld terug door slim te laden.” Hoeveel die fee van de energieleveranciers is, is nog niet precies duidelijk.

Behalve met Jedlix heeft Jaguar ook EV-partnerships met Eneco E-Mobility en laadpaalaanbieders Alfen en Plugsurfing.

Van Troost stelt dat de Jedlix-app vooral bedoeld is voor de thuislaadoplossing. “De app is een slimmigheid die berijders optimaal rendement uit hun EV laat halen.”