Europese EV-verkoop stagneert

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dit meldt het Britse onderzoeksbureau Automotive Industry Data (AID).

Negatieve trend
Volgens het bureau daalde de afzet van volledig elektrische auto’s in de eerste zes maanden van dit jaar, ondanks allerlei subsidieregelingen, in 9 van de 16 EU-lidstaten. Per saldo kwam het zesmaands totaal uit op 45.343 EV`s. Dat is nog wel een plus van 8,3 procent, maar het is onwaarschijnlijk dat de negatieve trend van de laatste maanden de komende periode zal keren.

In Nederland is het aantal EV-verkopen in de eerste zes maanden van dit jaar nog wel gestegen. Volgens RDC-data namelijk met 8,2 procent. Het aantal phev-registraties is door de fiscale wijzigingen begin dit jaar wel fors gedaald, namelijk met 72,3 procent.

Duitse aankoopsubsidie flopt
Vooral in Noorwegen, goed voor bijna een vijfde van alle in de EU-verkochte EV`s, lieten kopers het afweten en daalde de markt in de maand juni met ruim 27 procent en in het eerste halfjaar met 14 procent. In Duitsland, dat ruim 10 procent van het Europese EV-volume vertegenwoordigt, was de situatie al niet veel beter of zelfs schrijnender. Want, stellen de AID-analisten, de in mei dit jaar door de Duitse overheid ingevoerde aankoopsubsidie van 4.000 euro voor een volledig elektrische auto en 3.000 euro voor een plug-in hybrid, is nu al uitgelopen op een regelrechte flop. Drie weken na invoering van de stimuleringsregeling hebben slechts 1.234 potentiële kopers zich gemeld. Een aantal dat zelfs de grootste pessimisten heeft verbaasd, aldus het onderzoeksbureau. In juni werden in Duitsland 1.110 EV`s verkocht (-22%) en over de eerste zes maanden bedroeg de daling ruim 6 procent.

Landen die naast Noorwegen en Duitsland het eerste halfjaar slecht scoorden op EV-gebied waren Denemarken (-74%), Italië (-28%), Finland (-12%), Zwitserland (-11%), Ierland (-8%) en Zweden (-7%). 

Het Formule E-team lobbyt hard voor miljoenen extra subsidie om EV`s ook bij particulieren aan te jagen. 

Europese EV-verkoop stagneert | Fleet&Mobility

Europese EV-verkoop stagneert

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dit meldt het Britse onderzoeksbureau Automotive Industry Data (AID).

Negatieve trend
Volgens het bureau daalde de afzet van volledig elektrische auto’s in de eerste zes maanden van dit jaar, ondanks allerlei subsidieregelingen, in 9 van de 16 EU-lidstaten. Per saldo kwam het zesmaands totaal uit op 45.343 EV`s. Dat is nog wel een plus van 8,3 procent, maar het is onwaarschijnlijk dat de negatieve trend van de laatste maanden de komende periode zal keren.

In Nederland is het aantal EV-verkopen in de eerste zes maanden van dit jaar nog wel gestegen. Volgens RDC-data namelijk met 8,2 procent. Het aantal phev-registraties is door de fiscale wijzigingen begin dit jaar wel fors gedaald, namelijk met 72,3 procent.

Duitse aankoopsubsidie flopt
Vooral in Noorwegen, goed voor bijna een vijfde van alle in de EU-verkochte EV`s, lieten kopers het afweten en daalde de markt in de maand juni met ruim 27 procent en in het eerste halfjaar met 14 procent. In Duitsland, dat ruim 10 procent van het Europese EV-volume vertegenwoordigt, was de situatie al niet veel beter of zelfs schrijnender. Want, stellen de AID-analisten, de in mei dit jaar door de Duitse overheid ingevoerde aankoopsubsidie van 4.000 euro voor een volledig elektrische auto en 3.000 euro voor een plug-in hybrid, is nu al uitgelopen op een regelrechte flop. Drie weken na invoering van de stimuleringsregeling hebben slechts 1.234 potentiële kopers zich gemeld. Een aantal dat zelfs de grootste pessimisten heeft verbaasd, aldus het onderzoeksbureau. In juni werden in Duitsland 1.110 EV`s verkocht (-22%) en over de eerste zes maanden bedroeg de daling ruim 6 procent.

Landen die naast Noorwegen en Duitsland het eerste halfjaar slecht scoorden op EV-gebied waren Denemarken (-74%), Italië (-28%), Finland (-12%), Zwitserland (-11%), Ierland (-8%) en Zweden (-7%). 

Het Formule E-team lobbyt hard voor miljoenen extra subsidie om EV`s ook bij particulieren aan te jagen.