Fastned verliest laadpaal-zaak tegen Shell

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto's: Shell

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu had Shell, dat recentelijk laadpaalleverancier The New Motion kocht, een vergunning verleend om laadpalen te plaatsen bij het eigen tankstation in Gouda. Fastned ging hiertegen in beroep omdat Shell bevoordeeld zou worden. Zo mag Fastned geen shop plaatsen, terwijl Shell er al een heeft en dat is volgens Fastned in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Ook zou er volgens Fastned sprake zijn van een onveilige situatie. 

De rechtbank stelt dat veiligheid niet direct een belang is van Fastned. Ook oordeelt de rechter dat Shell al over een shop beschikt en de plaatsing van laadpalen op eigen parkeerruimte geschied. “Een (koffie)shop neemt daarbij ook weer schaarse ruimte op de verzorgingsplaats in beslag, terwijl dit niet het geval is bij de oplaadpalen die Shell wenst te plaatsen. Die worden namelijk geplaatst bij reeds bestaande parkeerplaatsen. Een extra shop op een verzorgingsplaats is dus niet vergelijkbaar met extra laadpalen bij een benzinestation”, staat in het vonnis.

Eerder deze maand verloor Fastned al een soortgelijke rechtszaak. Fastned is om een reactie gevraagd.

Fastned verliest laadpaal-zaak tegen Shell | Fleet&Mobility

Fastned verliest laadpaal-zaak tegen Shell

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto's: Shell

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu had Shell, dat recentelijk laadpaalleverancier The New Motion kocht, een vergunning verleend om laadpalen te plaatsen bij het eigen tankstation in Gouda. Fastned ging hiertegen in beroep omdat Shell bevoordeeld zou worden. Zo mag Fastned geen shop plaatsen, terwijl Shell er al een heeft en dat is volgens Fastned in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Ook zou er volgens Fastned sprake zijn van een onveilige situatie. 

De rechtbank stelt dat veiligheid niet direct een belang is van Fastned. Ook oordeelt de rechter dat Shell al over een shop beschikt en de plaatsing van laadpalen op eigen parkeerruimte geschied. “Een (koffie)shop neemt daarbij ook weer schaarse ruimte op de verzorgingsplaats in beslag, terwijl dit niet het geval is bij de oplaadpalen die Shell wenst te plaatsen. Die worden namelijk geplaatst bij reeds bestaande parkeerplaatsen. Een extra shop op een verzorgingsplaats is dus niet vergelijkbaar met extra laadpalen bij een benzinestation”, staat in het vonnis.

Eerder deze maand verloor Fastned al een soortgelijke rechtszaak. Fastned is om een reactie gevraagd.