Grijs beheer

Laatste update:

Cornelissen investeert in ‘vereiste’ elektrische trucks voor winkeldistributie

(Foto: Cornelissen Groep)

Cornelissen Groep bestelt twintig nieuwe DAF XD elektrische vrachtwagens bij TB Truck en Trailer Service in Nijmegen, bovenop de zes die eerder dit jaar waren besteld. De levering van de voertuigen staat gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2024. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

De nieuwe elektrische DAF’s worden voornamelijk ingezet voor winkeldistributie. “Met deze elektrische DAF XD vrachtwagens zullen we een groot aantal Albert Heijn-vestigingen bevoorraden”, vertelt Mark van der Drift, ceo bij Cornelissen Groep. “Elektrisch transport wordt steeds meer een vereiste om de CO2-uitstoot te verlagen. We moeten nu op grote schaal leren wat er nodig is als er in de toekomst steeds meer emissievrije zones in steden komen. Bevoorrading met een dieseltruck is dan niet mogelijk.”

Alle voertuigen zijn uitgerust met een accupakket van 525 kWh. DAF maakt gebruik van LFP-accu’s (lithium, ijzer en fosfaat), waarvoor nauwelijks zeldzame bodemmaterialen zoals nikkel, mangaan en kobalt nodig zijn. Deze accu’s maken ook hogere laadsnelheden mogelijk in vergelijking met lithium-ionaccu’s.

Volledige shift

Marco Pikkemaat, fleetmanager bij Cornelissen Groep schat dat met het accupakket een praktisch haalbare actieradius van ongeveer 400 km mogelijk is. Hierdoor kan er volgens hem een volledige shift worden afgelegd zonder tussentijds opladen. Gezien het feit dat de trucks in de retaildistributie in twee shifts worden ingezet, wordt er gekeken hoe oplaadmomenten efficiënt in de logistieke processen kunnen worden geïntegreerd, aldus Pikkemaat.

Naast oplaadstations bij klanten beschikt Cornelissen Groep binnenkort ook over eigen oplaadstations, waaronder bij de vestigingen in Tilburg, Zwolle en Nijmegen. Een deel van de energievoorziening is afkomstig van zelf opgewekte zonne-energie.

Meer lezen over winkeldistributie

Cornelissen investeert in ‘vereiste’ elektrische trucks voor winkeldistributie | Fleet&Mobility

Cornelissen investeert in ‘vereiste’ elektrische trucks voor winkeldistributie

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Cornelissen Groep)

De nieuwe elektrische DAF’s worden voornamelijk ingezet voor winkeldistributie. “Met deze elektrische DAF XD vrachtwagens zullen we een groot aantal Albert Heijn-vestigingen bevoorraden”, vertelt Mark van der Drift, ceo bij Cornelissen Groep. “Elektrisch transport wordt steeds meer een vereiste om de CO2-uitstoot te verlagen. We moeten nu op grote schaal leren wat er nodig is als er in de toekomst steeds meer emissievrije zones in steden komen. Bevoorrading met een dieseltruck is dan niet mogelijk.”

Alle voertuigen zijn uitgerust met een accupakket van 525 kWh. DAF maakt gebruik van LFP-accu’s (lithium, ijzer en fosfaat), waarvoor nauwelijks zeldzame bodemmaterialen zoals nikkel, mangaan en kobalt nodig zijn. Deze accu’s maken ook hogere laadsnelheden mogelijk in vergelijking met lithium-ionaccu’s.

Volledige shift

Marco Pikkemaat, fleetmanager bij Cornelissen Groep schat dat met het accupakket een praktisch haalbare actieradius van ongeveer 400 km mogelijk is. Hierdoor kan er volgens hem een volledige shift worden afgelegd zonder tussentijds opladen. Gezien het feit dat de trucks in de retaildistributie in twee shifts worden ingezet, wordt er gekeken hoe oplaadmomenten efficiënt in de logistieke processen kunnen worden geïntegreerd, aldus Pikkemaat.

Naast oplaadstations bij klanten beschikt Cornelissen Groep binnenkort ook over eigen oplaadstations, waaronder bij de vestigingen in Tilburg, Zwolle en Nijmegen. Een deel van de energievoorziening is afkomstig van zelf opgewekte zonne-energie.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over winkeldistributie