Auto en fiscus

Voorjaarsnota heeft overgangsregeling

Vandaag is de Voorjaarsnota 2012 – de uitgewerkte plannen uit het Lenteakkoord – aan de Tweede Kamer aangeboden. Hierin krijgen de plannen omtrent de nieuwe fiscale mobiliteitsregels meer vorm. Zo wordt er een overgangsregeling getroffen voor de leasecontracten ‘geen privé-gebruik’, dat meldt AMD Automotive Fiscalisten.

Toch betalen
Met ingang van 1 januari 2013 worden woon-werkkilometers in een auto van de zaak aangemerkt als privékilometers. Daardoor wordt het in veel gevallen praktisch onmogelijk jaarlijks minder dan 500 kilometer privé te rijden.

Voor leasecontracten die voor 25 mei 2012 zijn aangegaan waarbij een beroep is gedaan op de vrijstelling van bijtellng vanwege geen privé gebruik, is een overgangsregeling getroffen. Zij mogen hun woon-werk-kilometers nog als zakelijk zien. Deze regeling geldt voor de looptijd van het leasecontract maar eindigt uiterlijk 1 januari 2017.

Deze berijders worden echter niet geheel ontzien: ze gaan 25% van de verschuldigde bijtelling betalen. Dat wil zeggen 25% van 25%, 25% van 20% of 25% van 14%, afhankelijk van de zuinigheidscategorie van de auto.

De opbrengst van deze overgangsregeling wordt gebruikt voor een oplossing voor de bestelautoproblematiek. Verder zal nog worden gekeken naar de problematiek van werknemers in de ambulante sector, zoals de thuiszorg en de bouw. Uitwerking daarvan zal waarschijnlijk worden opgenomen in het wetsvoorstel Belastingplan 2013 dat op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Reiskostenvergoeding
Met ingang van 1 januari 2013 kunnen de reiskostenvergoedingen voor het woon-werkverkeer niet meer onbelast worden verstrekt, omdat die als privé worden gezien. Dit geldt ongeacht de wijze van vervoer: dus zowel voor auto, openbaar vervoer als fiets.

De vergoeding voor de zakelijke reizen, eveneens voor alle vervoerswijzen, kan in 2013 nog wel onbelast worden vergoed, de huidige regeling van 19 eurocent per kilometer blijft voor die maatregelen gehandhaafd.

OV-abonnementen (trein, tram, bus, metro) die voor 25 mei 2012 zijn ingegaan worden gerespecteerd voor hun gehele resterende looptijd. Hierdoor blijven de woon-werkkilometers die met dat abonnement worden afgelegd, onbelast.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Voorjaarsnota heeft overgangsregeling | Fleet&Mobility

Voorjaarsnota heeft overgangsregeling

Redactie Redactie

Toch betalen
Met ingang van 1 januari 2013 worden woon-werkkilometers in een auto van de zaak aangemerkt als privékilometers. Daardoor wordt het in veel gevallen praktisch onmogelijk jaarlijks minder dan 500 kilometer privé te rijden.

Voor leasecontracten die voor 25 mei 2012 zijn aangegaan waarbij een beroep is gedaan op de vrijstelling van bijtellng vanwege geen privé gebruik, is een overgangsregeling getroffen. Zij mogen hun woon-werk-kilometers nog als zakelijk zien. Deze regeling geldt voor de looptijd van het leasecontract maar eindigt uiterlijk 1 januari 2017.

Deze berijders worden echter niet geheel ontzien: ze gaan 25% van de verschuldigde bijtelling betalen. Dat wil zeggen 25% van 25%, 25% van 20% of 25% van 14%, afhankelijk van de zuinigheidscategorie van de auto.

De opbrengst van deze overgangsregeling wordt gebruikt voor een oplossing voor de bestelautoproblematiek. Verder zal nog worden gekeken naar de problematiek van werknemers in de ambulante sector, zoals de thuiszorg en de bouw. Uitwerking daarvan zal waarschijnlijk worden opgenomen in het wetsvoorstel Belastingplan 2013 dat op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Reiskostenvergoeding
Met ingang van 1 januari 2013 kunnen de reiskostenvergoedingen voor het woon-werkverkeer niet meer onbelast worden verstrekt, omdat die als privé worden gezien. Dit geldt ongeacht de wijze van vervoer: dus zowel voor auto, openbaar vervoer als fiets.

De vergoeding voor de zakelijke reizen, eveneens voor alle vervoerswijzen, kan in 2013 nog wel onbelast worden vergoed, de huidige regeling van 19 eurocent per kilometer blijft voor die maatregelen gehandhaafd.

OV-abonnementen (trein, tram, bus, metro) die voor 25 mei 2012 zijn ingegaan worden gerespecteerd voor hun gehele resterende looptijd. Hierdoor blijven de woon-werkkilometers die met dat abonnement worden afgelegd, onbelast.